Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchain Tabanlı Tarayıcı Brave, Google’a Dava Açtı!

13 Eylül tarihli Reuters haberine göre, Mozilla kurucu ortağı Brendan Eich tarafından kurulan Brave internet tarayıcısı, İrlanda ve İngiltere içerisinde Google‘a karşı gizlilik şikayeti ile dava açtı.

Brave açık kaynaklı blockchain tabanlı bir internet tarayıcısı olup, otomatik olarak reklamları ve internet sayfası takipçi mekanizmalarını blokluyor. Söz konusu tarayıcı kullanıcılara reklam vermek için kullanıcı davranışlarını analiz eden mekanizmaları da engelleyip, daha az kişisel bilgi paylaşıyor ve bu şekilde online gizliliği arttırıyor. Program şu an  ciddi anlamda büyümeye devam ediyor.

Brave’in Google’ı şikayet etme sebebi ise, Google’ın reklam teknolojisi endüstrisinin (adtech), kişiselleştirilmiş online reklamları yayınlama konusunda ”büyük çaplı ve sistematik bir şekilde, veri koruma yöntemlerini aştığı” iddiası.

Şikayetin devamında bir kullanıcının herhangi bir internet sayfasını gezinirken, ”yüzlerce veya onlarca” firmanın, kullanıcının bilgisi olmadan kişisel bilgilerini elde ettiğine de vurgu yapılıyor.

Brave’in bu şikayet ile yapmaya çalıştığı şey aslında daha farklı. Brave, Google’ın kullanıcı gizlilik kurallarını ihlal ettiğini iddia edip, bu sayede Avrupa Birliği Genele Veri Koruma Düzenleme Kurulu (GDPR) tarafından, Google’ın veri toplama yöntemlerine yönelik bir Avrupa Birliği soruşturması açılmasını istiyor.

Brave’in üst düzey yetkililerinden Johnny Ryan, konu hakkında Reuters kaynağına şunları ifade etti:

”Şu an davranışsal reklamcılık endüstrisinin kalbinde çok devasa ve sistematik bir veri aşım olayı yaşanıyor. GDPR tarafından yönetilen iki yıllık periyotun aksine, adtech firmaları buna uymakta başarısız oldu.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment