Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BoE/Mutton: Kullanacağımız Teknoloji, Bitcoin ile Kıyaslanmamalı

İngiltere Merkez Bankası Fintech Direktörü Tom Mutton, dijital merkez bankası paraları (CBDC) ile ilgili yaptığı açıklamalarda Bitcoin’in eksik yanlarını gündeme getirip, CBDC’nin Bitcoin ile kıyaslanmaması gerektiğini söyledi.

Tom Mutton, Future of Fintech konferansında İngiltere Merkez Bankasının CBDC konusundaki çalışmaları hakkında güncel bilgiler paylaştı. CBDC’nin, paranın “en güvenli hali” olacağını söyleyen Mutton, yine de kendi dijital paralarını çıkarıp çıkarmama konusunda nihai bir karara varmadıklarını vurguladı.

CBDC ile Bitcoin arasında keskin bir ayrım

Mutton; dijital para ile kripto para arasındaki ayrımın en çok öne çıkan noktalarından birinin enerji ve çevre ile ilgili olduğunu söyledi.

Bu ay G7 zirvesinde bir araya gelen maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, merkez bankaları tarafından üretilecek dijital paralarda enerji verimliliğinin gözetilmesi gerektiğini vurguladılar.

BoE Fintech Direktörü, “Eksik yanları ve enerji konusundaki verimsizliği düşünülürse, Bitcoin bizim kendi dijital merkez bankası paramızı geliştirirken kullanabileceğimiz teknoloji için uygun bir kıyas dahi değil.” açıklamasında bulundu.

Button, enerji verimsizliğinin genel olarak blockchain ile değil Bitcoin ile bağdaştırılması gerektiğini, bazı blockchainlerin Bitcoin’e kıyasla “on binlerce kadar daha verimli olduğunu” söyledi.

İngiltere Merkez Bankası, CBDC konusunda karar vermeden önce Hazine Bakanlığı ile birlikte ortak bir ekip üstünden araştırmalarını yürütmeye, yine CBDC’yle ilgili çeşitli forumlar düzenlemeye devam edecek. CBDC’nin tasarımında özellikle finansal katılım, kullanıcı gizliliği, finansal istikrar gibi hususlara dikkat edilerek ilerlenecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!