Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin İnşaat Bankası, Dijital Yuan İçin Akıllı Kartları Test Ediyor

Çin İnşaat Bankası (CCB), müşterilerin paralarını saklayabilecekleri ve parmak izlerini kullanarak dijital yuan ile ödeme yapabilecekleri, “soğuk cüzdan” işlevi görecek akıllı kartları test etmeye başladı.

Perşembe günü yayımlanan basın duyurusuna göre Çin İnşaat Bankası, IDEX Biometrics ile vardığı anlaşma sonucunda şirketin parmak izi sensörlerini ve biyometrik yazılımını test etmeye başladı. Bu teknolojilerin, Çin’in dijital yuan altyapısına uygulanması için çalışılıyor.

Ödemeler, parmak iziyle onaylanabilecek

Test aşamasında olan akıllı kartlar, Çin Merkez Bankası tarafından geliştirilen dijital merkez bankası parası (CBDC) için soğuk cüzdan görevi görecek. Cüzdanda; sıradan akıllı kartlarda olduğu gibi şifrelenmiş hafıza, yakın alan iletişimi gibi özellikler bulunacak.

Cüzdan kullanıcıları, bunlara ek olarak IDEX Biometrics tarafından geliştirilmiş parmak izi teknolojisini kullanıp, işlemleri bu şekilde onaylayabilecekler. Çin İnşaat Bankasının bu sayede müşterilere ait “işlem limitlerini yükseltebileceği” aktarıldı. Norveç merkezli IDEX’in CEO’su Vince Graziani, şu açıklamada bulundu:

“Dijital yuan projesi geliştikçe, pazarda parmak izi biyometriğiyle koruma sağlayan cüzdanlar için ciddi fırsatlar doğuyor. Dijital yuanı akıllı telefonu veya banka hesabı olmayan insanlara da ulaştırmanın en harika yolu; maliyeti düşük ve kullanımı kolay olan donanım cüzdanlarıdır.”

Çin Merkez Bankası, bu ay dijital yuanın farklı türlerdeki cüzdanlarla kullanılabileceğini ve işlem limitinin, kullanılan cüzdan türüne göre değişebileceğini açıkladı. Dijital yuan çalışmaları, bu hafta Pekin’deki Happy Valley’de düzenlenen etkinlik ile devam ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!