Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bomba İddia! Meme Coin’de Yaşanan Rug-Pull’un Sorumlusu SBF Mi?

Base ağı üzerinde piyasa sürülen meme coin BALD’da yaşanan Rug-Pull’un arkasında iflas eden kripto para borsası FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’ın (SBF) olabileceği öne sürüldü.

BALD 29 Temmuz tarihinde ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase’in katman-2 ağı Base’de piyasaya sürülmesinin ardından %4,5 milyona varan değer artışı yaşamıştı. Daha sonrasında 31 Temmuz tarihinde geliştirici ekip tarafından BALD’a Rug-Pull gerçekleştirilmiş ve 7.000’den fazla Ethereum (ETH), 142 milyondan fazla da BALD kaçırılmıştı.

SBF veya Alameda’dan birileri olabilir

Yaşanan gelişmeler üzerine kripto piyasa yapıcı Wintermute’un Araştırma Başkanı Igor Igamberdiev 1 Ağustos tarihinde resmi sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı gönderide, Rug-Pull’un arkasında SBF veya FTX’in yatırım kolu Alameda’dan birilerinin olduğunu öne sürdü.

Igamberdiev, olayla bağlantılı olan bazı cüzdanların geçmişte FTX ve Alameda ile bağlantılarının bulunduğunu dile getirerek tezini destekledi. Araştırma Başkanı, olayın arkasında olması muhtemel isimlerden birinin de eski Alameda CEO’su Sam Trabucco olduğunu söyledi.

Igamberdiev SBF’nin faillerden biri olma olasılığını düşük tuttu. Araştırma Başkanı, on-chain verilerde Coinbase’den yapılan 40 milyon dolar değerinde bir transfer bulunduğunu ve böylesine büyük bir transferin sahte kullanıcı doğrulaması (KYC) ile aşılamayacağını belirtti.

Nishad Wang da şüpheliler arasında

Kripto avukatı Adam Cochran da BALD vakasının ardındaki ismin SBF olduğu yönünde görüş bildirenler arasında yer aldı. Cochran, daha önce de Alameda tarafından piyasaya ilk meme coin sürüldüğüne dikkat çekti.

Adam Cochran, Rug-Pull ile bağlantılı bir hesabı yıllar öncesinde “Alameda??” olarak işaretlediğini, adresten şüphelendiğini ancak bunu hiç kanıtlayamadığını belirtti. Avukat ayrıca FTX’in eski yöneticilerinden Nishad Wang’ın da BALD vakasının faili olabileceğini söyledi.

Terraform (LUNA) kurucusu Do Kwon da Alameda ve FTX’in UST çöküşü ile ilişikli olduğunu iddia etmişti.

Serum hesabı ile BALD shill’lediler

Tüm bunların yanı sıra vakayı Alameda ile ilişkilendiren başka bir kanıt da ortaya kondu. Vakanın yaşandığını 31 Temmuz tarihinde anonim bir hesaptan BALD’ı shilleyen (öven) gönderiler yayınlandığı görüldü. Geçmiş veriler incelendiğinde, bu hesabın kurucuları arasında SBF’nin de bulunduğu Serum (SRM) projesinin eski sosyal medya hesabı olduğu tespit edildi.

Tüm bunlara rağmen SBF’nin mevcut ev hapsi kapsamında kısıtlı düzeyde internete erişebildiği öne sürülerek failin o olduğu iddiasının yetersiz kaldığı belirtildi. Ancak anonim bir sosyal medya kullanıcısı, SBF’nin yakın zamana kadar VPN kullanarak internete eriştiğinin bilindiğini dile getirdi. Kullanıcı ayrıca SBF’nin mahkeme günleri ve ilgili cüzdanların on-chain verileri arasında bir uyum olduğunu da öne sürdü. Kullanıcı, SBF ve BALD geliştirici ekibinin gönderileri arasında karakteristik bir benzerlik bulunduğuna da dikkat çekti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!