Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Boston College Araştırmacıları: Ortalama Bir ICO Yatırımcısı Yüzde 82 Kar Elde Ediyor

Daha önce ilk dijital para arzı yoluyla türlü türlü dolandırıcılık girişimleri bolca yapıldı ve yatırımcılar çok fazla miktarlarda para kaybetti. Ancak Boston College Carroll School of Management araştırmacıları tarafından yapılan bir araştırma ortalama bir ICO yatırımcısının yine de ciddi miktarlarda kar elde ettiğini gösteriyor.

54 sayfadan oluşan ”Digital Tulips? Returns to Investors in Initial Coin Offerings,” isimli araştırma toplamda 12 milyar dolar eld etmiş 4,003 ICO projesini incelemiş ve çıkarttıkları tokenleri farklı zaman periyotlarında takip etmiş.

Araştırmaya göre ortalama bir ICO tokeni, token satış fiyatından itibaren bir kaç kripto para borsasında listelendikten sonra ortaya çıkan açılış fiyatı arasında %179’luk bir artış gösteriyor. Bu süreç de yaklaşık olarak 16 güne tekabül etmekte. Tokenlerin 60 günlük temsil süresi içinde herhangi bir kripto para borsasında listelenmemesi durumunda bile ortalama bir yatırımcı dolar bazında %82 net kar elde etmeyi başarıyor.

ICO tokenlerini satın almak için bunların borsalarda listelenmesini bekleyen yatırımcılar bile tokenin ticari işlemlere başlamasından itibaren geçen ilk 30 günlük süreçte %67’lik bir ortalama kar oranıyla ciddi miktarda bir kar elde etme şansına sahip. Kar getirisi ellerindeki tokeni uzun süreler boyunca yatırım amacıyla tutan kişiler için daha da artarak 90 günlük süreçte %140, 180 günlük süreçte %430 ve 360 günlük süreçte ise %1880 gibi bir orana tekabül etmekte. Ancak araştırmacılar çoğu ICO tokeninin hala bir yıllık süreyi doldurmadığını belirtip uzun süreli yatırımlar konusunda az miktarda veriye sahip olduklarını belirtiyorlar.

Araştırmacılar konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

”Araştırmamız ICO yatırımcılarının kuralsız ve sahtekarca ICO projelerine yaptıkları yatırımlar sonucu kaybettikleri oranları bir şekilde telafi ettiğini gösteriyor. Araştırma sonuçlarına göre dolandırıcılık yöntemleri çok fazla olsa da bu çalınan sermaye konusunda pek bir önem arz etmiyor çünkü yatırımcılar bunları tespit edecek (ve buraya az kaynak aktaracak) kadar kurnazlar.”

”Elimizdeki sonuçlar bir balon ibaresi olabilme ihtimalini taşısa da, düzenlenmemiş arzlar yoluyla daha önce kanıtlanmayan yöntemler içerdiği için çok fazla risk, ve bu sayede de getiri avantajına sahip.”

Araştırmanın yazarlarından birisi olan Hugo Benedetti medyanın ICO dolandırıcılıklarına olan ilgisini göz önünde bulundurunca ortaya çıkan bulguların onu ”şaşırttığını” ifade etti. Ancak bu bulguların ilerlemekte olan endüstri için ne ifade ettiği kendisine sorulunca Hugo herhangi bir uzun dönemli çıkarımda bulunmaktan kaçındı.

”Pekala, bu zor bir soru çünkü hiçbir şey, piyasanın şimdiye kadar olduğu gibi sermayeyi yeterince karlı bir şekilde arttıracağını garanti etmeye yetmiyor. Geriye dönük olarak değerlendirme yaparsak da, bir çok liste alında kalan veya çıkartıldığı fiyatın da altına düşen ICO olmuş olsa da, ortalama olarak endüstrinin sağladığı kar oldukça pozitif izlenim vermekte.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment