Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ekonomi Uzmanına Göre Bitcoin Fiyatı Üzerinde Oyunlar Dönüyor

Makroekonomi ve sabit gelir alanlarında uzman olan Peter Tchir’e göre Bitcoin fiyatı üzerinde bazı manipülasyonlar yapılıyor. Tchir, Bitcoin fiyatı üzerinde bazı manipülasyonlar yapıldığı konusunda kendinden son derece emin olsa da bu manipülasyonların yasal çerçeveler dahilinde olup olmadıklarından tam olarak emin değil. Ayrıca ABD Adalet Bakanlığı’nın da yakın zamanda kripto para piyasasında yaşanan şüpheli faaliyetleri yakın takip altına almıştı.

Balinalar ve Madenciler Fiyatı Etkiliyor

Forbes için bir köşe yazısı yazan makroekonomist Peter Tchir, Bitcoin fiyatı üzerinde bazı kurnazlıklar yapıldığını düşünüyor. Tchir:

“Bu hareketler manipülasyon kavramının yasal tanımına uyuyorlar mı yoksa yasa dışı faaliyetlere mi yol açıyorlar göreceğiz ama fiyatlar üzerinde bir manipülasyon dönmüyorsa gerçekten şaşırırım. Bitcoin’in Üç Kuralı‘ndaki ikinci kuralı asla unutmayın: Kural yoktur!”

Ekonomi uzmanı Tchir’e göre balina diye tabir edilen büyük çaplı yatırımcılar ve kripto para madencileri Bitcoin fiyatının yükselmesini diliyorlar. Ekonomik açıdan baktığımızda yüksek Bitcoin fiyatları madencilerin işine geliyor. Çünkü fiyatların düşmesi madencilerin daha az gelir etmesi anlamına geliyor.

Tchir’e göre büyük çaplı yatırımcılar da madencilerle hemen hemen aynı sebepler gerekçesiyle Bitcoin fiyatının yükselmesini istiyorlar.

Peter Tchir’in yaptığı yorumlar belki de kısmen doğru olabilirler ancak bu yorumlarda eksik bir nokta var. Tchir Bitcoin fiyatının yükselmesinin kimlerin işine yarayacağını düşünüyor düşünmesine ancak Bitcoin fiyatının düşmesinin kimlerin işine yarayacağından bahsetmiyor. Mesela balinalar açığa satış yaparak Bitcoin fiyatında yaşanan düşüşlerden kazanç sağlayabilir ve servetlerini arttırabilirler. Bu balinalar elde ettikleri karla daha fazla Bitcoin alabilir ve Bitcoin fiyatı yükseldiğinde yeniden kar elde edebilirler.

ABD’deki Adalet Bakanlığı ile Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) 24 Mayıs itibariyle Bitcoin fiyatı üzerinde yapılan manipülasyonları çok daha yakından takibe almaya başlamışlardı. Bazı kaynaklara göre yapılan araştırmaların odağında wash trading gibi işlemler olacak. Adalet Bakanlığı bazı al-satçıların Bitcoin fiyatını kendi istekleri doğrultusunda değiştirmek için yasa dışı yollara başvurduğunu düşünüyor.

Düşüş Sürüyor

Tchir, şu anda kripto para piyasasını kapsayan çok fazla yasa olmadığı için piyasada çeşitli manipülasyonlar yapılmasının gayet doğal olduğunu düşünüyor ve kendisi bu konuda haklı sayılabilir.

Kripto para piyasası son birkaç aydır pek olumlu yönde ilerlemiyor ve özellikle son bir haftadır yaşanan düşüş gözden kaçmıyor. Tchir’e göre kripto para piyasasının düşüşe geçmesinin ardında yatan sebep, özellikle 2017 yılına kıyasla kripto para piyasasına artık çok daha az yeni yatırımcı giriyor olması.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment