Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bridgewater: Bitcoin Fiyatı Birkaç Kat Artabilir

138 milyar dolarlık yatırım devi Bridgewater Associates, Bitcoin için ‘en iyi senaryonun’ ne olduğunu inceledi. Gelecekte merkez bankalarının dahi Bitcoin alabileceği belirtilirken, BTC fiyatının birkaç kat yükselebileceği açıklandı.

Ray Dalio tarafından kurulan Bridgewater Associates, iki hafta önce Bitcoin ile ilgili bir rapor yayınlamıştı. Ray Dalio, bu raporda Bitcoin’in ne kadar “harika bir icat olduğundan” bahsetmiş, onun hakkındaki görüşlerini paylaşmıştı.

Bridgewater ekibinden Rebecca Patterson ve Jim Haskel, 24 Şubat günü bir araya gelip Bitcoin ile ilgili yeni açıklamalar yaptı.

Bitcoin henüz rüştünü ispat etmedi

İnsanlık, altını binlerce yıldır kullanırken; onun ‘dijital’ versiyonu olarak gösterilen Bitcoin, henüz 12 yıldır kullanılıyor. Rebecca Patterson’a göre bu kısa ömür, Bitcoin’e ilişkin bazı belirsizlikler doğuruyor.

Altının tarih boyunca alım gücünü muhafaza edebildiği, düşük volatilitesi ile stabil bir performans gösterdiği, merkez bankalarının devalüasyonuna maruz kalmadığı düşünülüyor. Bridgewater ekibine göre Bitcoin, henüz bu konularda rüştünü ispat edebilmiş değil.

BTC, gelişmiş ülkelerin para birimlerinden “on kat daha volatil” olabiliyor. Onun, zaman zaman hisse piyasası ile birlikte düşüşe geçtiği ve dolayısıyla henüz “enflasyona karşı hedge” amacıyla kullanılamayacağı ifade ediliyor.

Patterson, ayrıca “Bitcoin’in likiditesi şu sıralar, daha önce hiç olmadığı kadar fazla. … Ona rağmen; Bitcoin pazarı demir pazarının hala yarısı kadar.” diyor.

Gelecek vadeden yanları var

Bridgewater ekibine göre bunlar, kalıcı sorunlar değil. Bitcoin’in altın gibi kısıtlı sayıda arzı olduğu, üretim hızının her dört yılda bir halving yoluyla düşürüldüğü, kolayca erişilebilir ve taşınabilir olduğu ve dünya genelindeki Bitcoin ATM’lerinin sayıca çoğaldığı vurgulanıyor.

Üretim hızının düşmeye devam etmesi ve daha fazla likidite toplanması halinde volatilitenin azalabileceği düşünülüyor. Gitgide stabilleşen bir Bitcoin, portföyünü çeşitlendirmek isteyen ve bunun için genelde altına yönelen yatırımcının ilgisini çekebilir.

Bitcoin fiyatı birkaç kat yükselebilir

Bridgewater ekibine göre bu gelişmeler yaşanır ve ABD gibi ülkeler, kripto para regülasyonları konusunda Çin kadar katı bir tavır sergilemezse Bitcoin pazarı hızla büyümeye başlayabilir. Rebecca Patterson’a göre sadece altın odaklı bir sepet oluşturan yatırımcılar, bu sepette zamanla Bitcoin’e yer vermeye başlayabilir.

Bu yöntemi çok daha büyük kuruluşların da izleyebileceği, merkez bankası rezervlerinde Bitcoin görülebileceği ifade ediliyor. Bunu Bitcoin için “en iyi senaryo” olarak gören Bridgewater ekibi, “Bitcoin fiyatı, birkaç kat yükselebilir.” açıklamasında bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!