Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BTC-e’nin Eski Sahibi Alexander Vinnik Fransa’ya Teslim Edilecek

Eski BTC-e platformunun sahibi Alexander Vinnik’in devam eden davasında yeni bir gelişme yaşandı. Vinnik’in davası Yunanistan’da görülüyordu ancak kendisi artık Fransa’ya iade edilecek.

Para aklama suçuyla ABD’den, dolandırıcılık suçuyla da Rusya’dan istenen Vinnik, Yunan yetkililerin kararı doğrultusunda Fransa’ya gönderilecek.

Fransa’ya İade

ABD’li yetkililer geçtiğimiz yıl Vinnik için uluslararası bir tutuklama izni çıkarmıştı ve Vinnik Yunanistan’da tutuklanmıştı. Kendisi bir zamanlar epey meşhur olan BTC-e adlı platformun sahibiydi.

Yetkililerin iddialarına göre Vinnik elindeki koinleri para aklamak, yasaları ihlal etmek ve “binlerce” kişiyi dolandırmak için kullanmıştı. Vinnik ise yasa dışı bir şey yaptığını reddediyor ancak yetkililer bu konudaki fikirlerini pek değiştirecek gibi durmuyorlar. Vinnik’in şu an için hala Yunan yetkililerin nihai kararını beklediğini söyleyebiliriz.

Fransız yetkililer Vinnik’i siber suç işlemekle, para aklamakla, yasa dışı bir organizasyona mensup olmakla ve gaspla suçluyorlar. Vinnik’in Fransa’ya gönderilmesi biraz şaşırtıcı bir gelişme çünkü Yunan yetkililer daha önceden Vinnik’in ABD’ye iade edilmesi yönünde bir karar almışlardı.

Ayrıca Rus yetkililer de bu ayın başında Vinnik’in kendilerine iade edilmesi için başvuruda bulunmuşlardı. ABD, Rusya ve Fransa gibi ülkelerin Vinnik üzerinden bir çekişmeye girdiğini söyleyebiliriz.

Vinnik’in avukatı olan Ilias Spyrliadi, Avrupa’dan çıkan tutuklama izninin diğerlerine kıyasla daha üstün olduğunu ve Vinnik’e dava açma hakkının öncelikle Fransa’da olacağını düşünüyor. Spyrliadi teoride haklı olabilir ancak pratikte işler değişebilir. Zaten kendisi de nihai kararın Yunan yetkililere ait olduğunu belirtiyor.

Vinnik’in Tutuklanması

ABD’deki Finansal Suçlara Yaptırım Ağı (FinCEN), BTC-e adlı platforma para aklama karşıtı sistemi (AML) ihlal ettiği için 110 milyon dolar gibi bir para cezası kesmişti. Platformun sahibi olan Vinnik de Temmuz 2017 dönemlerinde Yunan yetkililer tarafından tutuklanmıştı. O zamandan beri de ABD ve Rusya arasında Vinnik’i almak için bir çekişme var.

Bu yılın Mayıs ayında ABD’nin iade talebi bir süreliğine askıya alınmıştı. Tam o dönemlerde Vinnik’e bir suikast girişiminde bulunuldu ancak Yunan yetkililer suikasti önlediler. Bazı iddialara göre Vinnik’i öldürmeye çalışan kişi, kendisinin Rusya’da ifade vermesini istemeyen biriydi.

Vinnik ayrıca Yunanistan’da bir iltica talebinde bulunmuştu ancak bu talep yetkililer tarafından reddedilmişti. Ancak Yunan yetkililerin Vinnik davasında nihai bir karar vermeleri için iltica talebini yeniden gözden geçirmeleri gerekiyor ki bu da sürecin iyice uzaması anlamına geliyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment