Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Tüm İsviçre’den Daha Fazla Elektrik Tüketiyor

Dünya genelindeki kripto para madencileri, Bitcoin madenciliği yapabilmek için İsviçre’nin tamamından daha fazla elektrik tüketiyorlar.

Ağdaki blokları doğrulayan ve ağın güvenliğini sağlayan madenciler sayesinde ayakta kalan Bitcoin, bu süreç içerisinde çok ciddi oranlarda elektrik tüketimine yol açabiliyor. BBC tarafından yapılan yeni bir haber, bu tüketim miktarının epey ciddi seviyelere ulaştığını gösteriyor.

Cambridge Üniversitesi tarafından özel olarak yapılan araştırmalara göre Bitcoin yılda 59 TWh elektrik tüketiyor. Bu sayının ne kadar büyük olduğunu anlayabilmek için bazı ülkelerdeki toplam elektrik tüketimini kullanabiliriz. Bitcoin yılda 59 TWh elektrik tüketirken İsviçre yılda 58 TWh elektrik tüketiyor. Çek Cumhuriyeti’nde ise bu sayı 62 TWh seviyesinde.

Bitcoin için tüketilen elektriğin dünyadaki toplam elektrik arzının yaklaşık yüzde 0.21’ine denk düştüğü düşünülüyor. Bunun için de bir kıyaslama yapmak gerekirse Bitcoin’in tükettiği enerjinin yedi det gaz soğutmalı reaktörün (nükleer santral türü) tüketeceği enerjiyle aynı seviyede olduğunu söyleyebiliriz.

Bu Elektrik Neye Harcanıyor?

Bitcoin’in bu kadar fazla elektrik tüketiyor olması pek çok kişi tarafından eleştiriliyor.

Bitcoin bu haliyle dünyadaki tüm bankalardan daha fazla elektrik tüketiyor. Bu durum, Bitcoin’e daha çok eleştiri yöneltilmesine sebep oluyor. CCM tarafından yapılan habere göre Bitcoin’de yılda neredeyse 100 milyon adet işlem yapılırken bankalar gibi geleneksel finans şirketleri yılda 500 milyar adet işlem yapabiliyorlar.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment