Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

David Marcus, Libra’nın Merkeziyetçiliğiyle İlgili Önyargıları Kırmayı Hedefliyor

Libra projesi duyurulduğu günden bugüne merkeziyetçilik tartışması sürüp gidiyor. Facebook Libra sorumlusu David Marcus yayınladığı bir yazıda bu konuyu açıklığa kavuşturdu. Marcus, Facebook Libra ile ilgili ana akım medyanın yol açtığı bazı ciddi sorunları ele alırken, sosyal medya deviyle birlikte projenin kurucu üyelerinden olan diğer 24 sanayi devine yazısında yer vermedi.

Marcus, Libra’nın sadece coğrafi olarak her yere ulaşmış bir ağ tarafından destekleniyor olmasının bile merkeziyetçilikten uzak olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Uzun süredir tartışılan Bitcoin ve diğer PoW tabanlı kripto para birimlerinin, ağdaki maden havuzlarının hakimiyeti nadiren Bitcoin topluğu tarafından ifade ediliyor. Yazısında Libra’nın merkeziyetçilik kaygısı barındırdığına yönelik haberlerle neredeyse alay eden Marcus, maden havuzlarını işletenlerin elindeki gücün genellikle göz ardı edildiğini idda etti.

Libra, Bitcoin Kadar Açık Değil

Bununla birlikte Libra’nın “Bitcoin kadar açık olmaması” gerçeğini de kabul etti ve ekledi; “blockchain en başından bir ağda üye olmayı gerektirmeyen açık bir sistemle kurulduğundan cüzdan ve merchantlar gibi blockchaine erişim ve geliştirme servislerinin de üyelik sistemi olmadan işlediğini” belirtti.

Marcus’un vurguladığı bir diğer önemli konu ise insanların varlıklarını düşük işlem ücretleriyle güvenli bir şekilde saklamaları, bir dizi finansal işleme erişimi kolaylaştırmayı sağlamaktı. Bu da Libra’nın daha geniş bir demografiye ulaşarak bankasız bir toplum oluşturması anlamına geliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment