Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu Ayı Piyasası Diğerlerinden Farklı: Bitcoin Tarihinde Bir İlk!

Bitcoin (BTC), diğer ayı piyasalarından farklı olarak tarihinde bir ilke imza attı ve peş peşe dört çeyreği kırmızı kapattı.

Coingecko verilerine göre Bitcoin 31 Aralık 2022 tarihini 16.581 dolar seviyelerinden kapatarak tarihinde bir ilke imza atmış oldu. Seneyi 46.230 dolardan açan Bitcoin art arda 4 çeyreği de zararla kapatarak yaklaşık %64 değer kaybetti. Uzmanlar 2022 yılının siyasi karmaşa, sıkı para politikaları ve kripto para piyasasında yaşanan skandallar nedeniyle yatırımcılar açısından tatmin edici olmadığını belirtirken 2023 için umut verici söylemlerde bulundu.

Bitcoin, 10 Kasım 2021 tarihinde 69.000 dolar zirvesinden başladığı düşüşüne 2022 yılı boyunca da devam etti. Yıl içerisinde yaklaşık %64 değer kaybeden kripto para birimi, birçok kripto para şirketini ve madenciyi iflasa sürükledi. Bunun yanı sıra kaldıraçlı yatırım yapan birçok kurumsal ve bireysel yatırımcı da sene içerisinde pozisyonlarını tasfiye etmek zorunda kaldı.

Uzmanlar yıl içerisinde yaşanan değer kaybının üst üste gelen birçok negatif faktörden kaynaklandığını belirtti. 2022 yılı yalnızca Bitcoin ve kripto para birimleri için değil birçok varlık piyasası için yıkıcı bir yıl oldu.

Covid-19 pandemisinin bitişi ile beraber azalan sosyal yardımlar ve genişleyici para politikalarından vazgeçilmeye başlanması, uzmanlara göre Bitcoin’in düşüşüne en çok neden olan olaylardan biriydi. Uzmanlar yükselen faizin, yatırımcıları riskli varlıklardan uzaklaştırdığı ve Bitcoin’in de bu durumdan payını aldığını belirtti.

Daha sonrasında ortaya çıkan RusyaUkrayna savaşı ise küresel siyasi bir belirsizlik ortamı yaratarak kurumsal yatırımcıların yatırım iştahlarını köreltti. Uzmanlar başlangıçta Rusya’ya uygulanan finansal ambargoların Bitcoin’e olan ilgiyi artıracağını düşünmüş olsa da veriler sonucunda gözle görülür bir değişim olmadığı da ortaya kondu.

Kripto para ekosistemi aktörlerine göre Bitcoin’in ve kripto para piyasasının 2022 yılı içerisindeki en büyük talihsizliklerinden biri de sektörde yaşanan finansal skandallar oldu. Terra (LUNA) çöküşüyle popülerlik kazanan kripto para piyasası skandalları, 3AC, Celsius ve en önemlisi FTX gibi sektörde itibar kazanmış şirketlerin skandallarıyla ciddi bir şekilde sarsıldı. Özellikle yaşanan skandallar, kripto para sektörüne karşı şüphe taşıyan resmi ve kurumsal aktörlerin daha sert regülasyonlar ve kısıtlamalar istemesine neden oldu.

Öte yandan birçok analist ve uzman ise kripto para ekosisteminin de yeni gelişen her piyasa gibi doğal bir döngüden geçtiğini ve bu döngülerin aslında ekosistemi mükemmelleştirmek için bir fırsat olduğunu öne sürdü. Bu görüşü destekleyenler arasında sektörün en ünlü aktörleri Binance CEO’su Changpeng Zhao, Microstrategy kurucusu Michael Saylor ve BitMEX eski CEO’su Arthur Hayes bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!