Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu Öneri Onaylansa 1 Milyon Ethereum (ETH) Yakılacaktı

Ethereum iyileştirme önerisi EIP-1559 onaylansaydı, 1 yıllık süre içinde yaklaşık 1 milyon ETH yakılacaktı. Artan işlem ücretlerine bir sabitleme önerisi getiren EIP-1559 son zamanlarda rekor kazançlar elde eden Ethereum madencilerini mutlu etmedi.

Uzun süredir Ethereum topluluğunda ve kripto para camiasında tartışmalı hale gelen EIP-1559, sabit ücretler getirerek işlem ücretlerini düşürmeyi amaçlıyordu. Eğer iyileştirme önerisi kabul edilseydi bunun yanı sıra, Ethereum’un değerini arttırmak için son 365 gün içinde değeri 360 milyon dolara varan 970 milyon Ether yakılacaktı. Fakat Ether madencileri bu öneriye pek de sıcak bakmadığı için, hayata geçirilemediği öne sürülüyor.

Ethereum-ETH-EIP-1559
EIP-1559 kapsamında yakılacak Ethereum miktarını gösteren grafik. Kaynak

Ethereum iyileştirme önerisi; öngörülebilir ücretler, tutarlı bloklama, arttırılmış güvenlik ve ekonomik soyutlanmayı önleme şeklinde 4 temel kavram üzerine yoğunlaşıyordu. İlk olarak 2018 yılında, Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin tarafından ortaya atılan EIP-1559, tüm işlem ücretlerini temel ücret (basefee) olarak adlandırılan standart bir ücrete sabitlemeyi öneriyordu. EIP-1559 kapsamında işlem maliyeti bu sabitlenen fiyattan ödenecek ve madenci kazançları kullanıcı tabanının sabit ücretin üzerine ekleyeceği bahşiş olarak görülebilecek değer ile karşılanabilecekti.

Vitalik Buterin Çözüm EIP-1559 Diyor, Madenciler Mutlu Değil

EIP-1559 madencilerin kazanç elde etme şeklini önemli ölçüde etkileyeceğinden, son zamanlarda ETH tabanlı DeFi projelerine ilginin de giderek artması ile rekor kazançlar elde eden madencileri pek mutlu etmedi. Bu iyileştirme önerisi için yapılan anketlerde, katılımcıların %60’ı iyileştirme lehine yanıt verse de; ankete katılan 9 Ethereum madencilik firmasından 8’i teklifi reddedeceklerini bildirdi.

Vitalik Buterin de temmuz ayında yaptığı açıklamalarda, çığ gibi büyüyen işlem ücretlerine nihai çözümün EIP-1559 olduğunun altını bir kez daha çizdi. Fakat Buterin’in açıklamalarından sonra, EIP-1559 adımı atılamadı ve işlem ücretleri artmaya devam etti. Ethereum tabanlı merkeziyetsiz finans uygulamaları ve ERC-20 tokenları çılgın bir rağbet görürken hem işlem ücretleri hem de buna bağlı olarak madenci kazançları yeni rekorlara imza attı. Öyle ki Ethereum işlem ücretleri Bitcoin‘i katladı. Uçuk işlem ücretleri perakende yatırımcının belini bükmeye ve “yalnızca zengin yatırımcılar işlem yapabilir” algısını körüklemeye devam etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!