Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin ve Changpeng Zhao Arasında Anlaşmazlık

Kripto para sektörünün en ünlü isimlerinden Vitalik Buterin ve Changpeng Zhao, günümüzdeki Blockchain platformlarıyla ilgili bir konuda anlaşmazlık yaşıyorlar.

Ölçekleme Konusu

Vitalik Buterin bundan kısa bir süre önce Ethereum platformuyla ilgili konuşmuştu. Ethereum ağının neredeyse tamamen dolu olduğunu söyleyen Buterin, ağı kullanmanın gitgide daha maliyetli hale gelmeye başladığını belirtmişti.

Buterin bu durumun bir an önce çözülmesi gerektiğini, aksi halde Ethereum’un yeni kullanıcı edinemeyeceğini vurgulamıştı. Ölçekleme sorununu gidermek isteyen Buterin’in önerisi her bir bilgisayarın her bir işlemi onayladığı bir ağdan çıkıp her bir bilgisayarın yalnızca küçük bir miktarda işlemi onayladığı bir ağa geçmeyi önermişti. Kendisinin bu önerisi ağ güvenliği açısından pek verimli olmasa da ölçekleme masraflarını “işlem başına 100 kat” düşürebilir.

Zhao’dan Yanıt

Binance’in CEO’su Changpeng Zhao, Buterin’in bu açıklamalarına bir yanıt verdi ve daha yeni Blockchain platformlarından örnekler verdi. Kendisinin konu hakkındaki yorumu şu şekilde:

“Vitalik’i de, Ethereum’u da severim ama bu hız ve ölçekleme konuları bundan bir sene öncesinin sorunlarıydı. Yeni Blockchain ağları bu sorunları büyük ölçüde çözdüler. Bunların günlük hayattaki kullanımlarını artırmalıyız, böylece yeni limitlere ulaşabiliriz.”

Buterin’in Görüşleri

Vitalik Buterin yeni Blockchain platformlarının sorun çözme konusunda bu kadar başarılı olduklarını düşünmüyor. Blockchain Connect Conference’a katılan Buterin burada yeni platformlar hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Günümüzde hızıyla övünen ve saniyede yüzlerce işlem yapabilen platformlardan bahseden Buterin, bu platformların hız uğruna güvenlikten kıstıklarını düşünüyor:

“Bir consensus algoritmasının amacı Blockchain’i hızlı değil güvenli yapmaktır. PoW gibi algoritmalarda eğer bilgisayar zamanın yüzde 10’undan fazlasını blok kazmak ve onaylamak için kullanıyorsa ağın güvenliği tehlikeye girebilir. PoS gibi bazı algoritmalar ise teoride yüzde 10’un üstüne çıkabilirler. Ama buradaki fark yine de çok az. O yüzden yeni bir Blockchain projesi çıkıp ‘biz farklı bir algoritma kullanıyoruz ve bu sayede 3 bin 500 TPS’ye ulaşabiliyoruz’ dediği zaman bunun anlamı genelde ‘biz tüm ağı yedi düğümle ayakta tutan merkezi bir çöp yığınıyız’ oluyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment