Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Büyük Kripto Para Borsalarında Listelenmek Milyonlara Mal Oluyor

Eğer devasa bir kripto para borsası işletiyorsanız şirketiniz epey ciddi kazançlar elde edebilir. Mesela Coinbase geçtiğimiz yıl 1 milyar $’dan fazla kazanırken Binance’in yıllık olarak 850 milyon $ kazanıyor. Borsalar bu gelirlerin ciddi bir kısmını komisyonlardan elde ediyorlar ancak borsaların tek gelir kapısı bu değil. Kripto para borsaları, platformları üzerinde yer almak isteyen ICO ve altkoin geliştiricilerinden de çok ciddi ücretler alıyorlar.

Borsalar Herkese Ücret Kesiyorlar

Pek çok kripto para borsası, platformu üzerinde yer almak için ödenmesi gereken ücreti kamuyla paylaşmıyor. Ancak bu ücretlerin bazen binlerce, bazen yüz binlerce, bazen ise milyonlarca doları bulduğu biliniyor. Doğal olarak, bir borsa ne kadar büyükse o borsada listelenmek için ödenmesi gereken ücret de o kadar artıyor. Business Insider tarafından yapılan bir habere göre bazı ICO sahipleri, borsalarda yer almak için ödenmesi gereken ücretin 50,000 $ ile 1 milyon $ arasında değişebildiğini iddia ediyorlar. Binance’in CEO’su olan Changpeng Zhao bu ücretler hakkında konuştu ve borsaların, bir tokenı platformlarına yerleştirmek için belli bir ücret talep etmelerini haklı bulduğunu belirtti. Zhao kıyaslama yapmak adına bankaları örnek verdi ve şöyle yazdı:

“Pek çok yatırım bankası yalnızca bir IPO anlaşmasını imzalamak için bile %7 pay istiyor.”

ICO’lardan böylesine ağır ücretleri yalnızca kripto para borsaları talep etmiyor. Meşhur mobil cüzdanlar da aynı muameleyi yapıyorlar. Bir altkoin geliştiricisi, popüler bir mobil cüzdanda yer almak için kendilerinden 3.5 milyon $ ücret talep edildiğini iddia ediyor. Altkoinin ekibi bu talebi kabul etmemiş. Bittrex ve Bitfinex gibi borsalar herhangi bir ücret talep etmediklerini iddia ediyorlar ancak bu ne kadar doğrudur bilinmez.

Geçmiş Olsun

Diyelim ki sizin bir altkoininiz var ve bu altkoin ile Binance üzerinden işlem yapılabilmesini istiyorsunuz. Bazı kaynaklara göre altkoininizi Binance’in listesine eklemek için 1 milyon $, bazı kaynaklara ise 350,000 $ ödemeniz gerekiyor. Geçmiş olsun. Tabii Binance topluluğu tarafından ‘Ayın Koini’ seçilirseniz iş değişiyor ama bu seçimi kazanmak da kolay değil. Pek çok altkoin ve ICO böylesine büyük borsalarda yer almak için böylesine yüklü ücretler ödeyemiyor ve bu yüzden Gate.io ya da Tradesatoshi gibi kısmen küçük borsalara güvenmek zorunda kalıyorlar. Viacoin’in geliştiricisi Romano, VIA’yı Binance’te listelemek için ne kadar ödediğini söylemedi ancak yine de konu hakkında bir yorum yaptı. Romano, eğer kripto para ticaretinde başarılı bir kariyer sahibi olmasaydı istenilen ücreti karşılayamayacağını söyledi.

Kripto paraların merkezsiz olmaları son derece güzel bir özellik. Ancak merkezsiz kripto paraların merkezi borsalara bu kadar bağlı olmaları ne kadar güzel, tartışılır. Sizin bir altkoininiz varsa illa ki gidip büyük borsalarda ya da büyük donanım/yazılım cüzdanlarında yer almanıza gerek yok ancak geniş kitlelerin ilgisini ve dikkatini çekmenin yolu bu. Kripto para sektörünün paradokslarından biri de bu. Kripto paranın popüler hale gelmesi için popüler platformlarda yer alması lazım. Binance ve Coinbase gibi borsalar da kripto para dünyasının Facebook’ları, Twitter’ları. Bu borsalar kripto para dünyasındaki projeleri vezir de rezil de edebilecek güçteki platformlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment