Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Büyük Yatırımcılar Kripto Para Sektörüne İnanıyor

Barron dergisinin şef editörü olan Avi Salzman, derginin bu haftaki sayısında bir rapor yayınlayarak, enteresan verileri ortaya koydu. Salzman raporda, kripto para sektöründeki büyük ve kurumsal yatırımcıların; sektöre katılmayı gün be gün devam ettiğini belirtirken, sektörde bulunan hali hazırdaki yatırımcının ise, şu dönemki Bitcoin düşüşüne rağmen; Bitcoin’in itibari paranın yerini alacağı konusuna inanmaya devam ettiklerini belirtti.

Kaçınılmaz Son

2018’in ilk haftalarında yaklaşık 830 milyar dolar olan toplam işlem hacmi; o günden sonra geçen yaklaşık 5 aylık süreçte, değerinden tam yüzde 55 oranında kaybetti ve şu anki seviyeleri olan 372 milyar dolarlara geldi. Ocak ayında piyasaların zirve aptığı dönemde, kripto para piyasası için trilyon dolar tahminleri artık yüksek sesle dile getirilmeye başlanmıştı ve üstelik o dönemde; şu an Blockchain değişimi yapacak olan TRON ve EOS gibi projeler için o gelişmeler, sadece birer haberden ibaretti.

İşte o zirvenin ardından aralarında Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash ve EOS gibi koinlerin bulunduğu birçok kripto para; değerinin neredeyse yarısını, hatta yarısından daha da fazlasını kaybetti. Doğal olarak fiyatlarda düşüşler yaşanmaya başladıkça, büyük ve kurumsal yatırımcıların da piyasaya olan ilgisi o yüzdede azaldı ve belli başlı kripto paraların kısa vadede ralli yakalayacağına dair olan umutlarda ciddi bir azalma yaşandı. Ancak, yaşanan tüm bu düzeltmeye ve düzeltmenin sert olan şiddetine rağmen; birçok büyük yatırımcının kripto para sektörüne olan güveninde herhangi bir azalma olmadığı da belirtiliyor.

Örneğin bu ay başında konuşan CNBC’nin Fast Money programının katılımcısı ve BKCM isimli yatırım şirketinin kurucusu Brian Kelly, piyasaların JP Morgan ve NYSE’nin sektöre girmesine tepki vermemesini, hayretle izlediğini ifade etmişti. Kelly, JP Morgan ve NYSE gibi iki Wall Street devinin piyasaya girmesinin mükemmel bir haber olduğunu belirtirken; eğer bu iki isim sektöre Ocak ayında girmiş olsalardı, toplam akan para 1 trilyon doları rahatlıkla bulurdu ifadelerini kullanmıştı.

Şu anda hiç olmadığı kadar fazla Wall Street devi, banka, kurumsal yatırımcı, trader ve geleneksel borsalar işin içinde olmasına ve daha da fazlası gelmeye devam etmesine karşın; piyasalarda tabiri caizse adeta yaprak kıpırdamıyor. Bazı otoriteler sektöre daha önce gelen yatırımcıların şu aşamada kar realizasyonu yaptığını savunurken, birçok büyük yatırımcının da bu dönemi adeta bir fırsat olarak gördüğü yorumları da kulislerde sıkça dile getirilen konular arasında yer alıyor.

Örneğin konuyla ilgili konuşan Shapeshift CEO’su Erik Voorhees, şunları söyledi:

”Bana kalırsa tüm finansal şirketlerin kripto para sektörüne girmesi gerek, en azından ben bunu savunuyorum. Kripto para sektörü, itibari paralara göre çok daha şeffaf ve meşru. Çünkü itibari para piyasalarına baktığınızda herhangi bir şeffaflık ve pazar odaklı olmadığını görürsünüz. Kripto paralarda ise durum tamamen tersi. Hem şeffaf hem de pazar odaklı bir piyasanın içindeyiz.”

Salzman’a göre Voorhees’in işaret ettiği Bitcoin ve Ethereum gibi güçlü kripto paraların, gelecekte Amerikan doları gibi itibari para birimlerinin yerine geçmesi kaçınılmaz. Voorhees ayrıca birçok finansal kuruluşun sektöre karşı çıkacağı yolundaki haberlerin de gerçeği yansıtmadığını belirtirken; tüm finansal kuruluşlar para nerdeyse ordadır, ifadelerini kullanarak herkesin er ya da geç piyasaya gireceğini belirtti.

Peki Gelecekte Ne Olacak?

Kısa vadede Bitcoin fiyatları 7 bin dolar seviyelerine daha güçlü bir şekilde inebilir. Ancak bu ihtimalin gerçekleşmeme olasılığı elbette ki var. Bazı analistler, bu düşüşün ardından ivmeli bir geri çıkış hareketi beklediklerini ifade ediyorlar. Bazı yorumlar, Bitcoin’in bu sürecin ardından 9 bin hatta 10 bin dolar seviyelerine geleceğini ön görüyor.

Ancak tabii ki de tüm bu söylemler, analizler ve tahminler birer var sayım olmaktan öte geçmeyecek çünkü piyasada ne zaman ne olacağını sadece bize zaman gösterebilir. Ancak işin aslı, büyük yatırımcıların kripto paraya duydukları güven ve sektörün uzun yıllar boyunca sapa sağlam kalacağına dair olan inançlarının hayli güçlü olması. Birçok büyük ve ünlü yatırımcı, kripto paraların gelecekte itibari para birimleri ve altın gibi depo araçları ile ciddi bir rekabet edeceği konusunda hemfikir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment