Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bytecoin ve Bitcoin Private Yüksek Oranda Yüzde 51 Saldırısı Riskine Mi Sahip?

Crypto51.app isimli bir internet sitesi çeşitli blockchain tabanlarında 1 saatlik bir %51 saldırısının yaklaşık masrafını hesaplamaya başladı. Amacı ise insanların bu problemler hakkında konuşmaya başlaması ve eğer bir çözüm varsa bir an önce bulunması.

%51 saldırısı bir madencinin veya madencilerin blockchain’in işlemci gücünün %50’den fazlasına sahip olması ve bu sebeple ağın kontrolünü eline alması olarak tanımlanabilir. İş ispatı yöntemini benimseyen kripto para birimlerindeki düğümler blockchain’in doğru versiyona sahip olup olmadığını hash gücüne bağlı olarak tanımlar. Bu durum da bu hafta Bitcoin Gold’da yaşandığı gibi saldırganın kripto paraya karşı çifte harcama saldırısı yapmasına neden olabilir.

Site, kripto para birimlerinin hash gücünün bir veri internet sayfası olan ”Mine the Coin” sayfasından aldığını ve koin fiyatlarının da CoinMarketCap’den alındığını belirtiyor. %51 saldırısı düzenlemek için gereken masraf ise hash gücü kiralama hizmeti sunan Nicehash‘in kiralama fiyatı üzerinden hesaplanmış.

Fiyat, saldırganın saldırdığı sürece yeni bloklar oluşturması sebebiyle elde ettiği blok ödülünü içermez; ki bu saldırının fiyatını daha da azaltabilir.

Bu probleme uygulanabilecek çözümler ise blockchain için Proof of Stake yöntemi kullanmak veya aynı Ethereum ağında bulunan koinlerin ERC20 protokolü gibi koinleri diğer blockchain’lerin zirvesine yerleştirmek olabilir.

Sitede yer alan en güvensiz koinlerin başını ise bir saatlik %51 saldırısı için toplamda 778 dolar masraf gerektiren gizlilik özelliği ile ün salmış Bitcoin Private [BTCP] çekiyor. Bu ciddi bir güvenlik sıkıntısı demek. Koin geçenlerde John McAfee tarafından da tanıtılmıştı ve kendisi koin hakkında daha fazla farkındalık yaratmak istemişti.

Jackson Palmer konu hakkında şu tweeti attı:

”Şu an için Bitcoin Private’a %51 saldırısı yapmak sadece 915 dolar gerektiriyor. Geri sayımı başlamış bir saatli bomba gibi!”

Bir kripto analisti Palmer’ın %51 saldırısı hakkındaki görüşüne şu yorumu yaptı:

”Bu da şu soruyu doğuruyor, neden daha fazla %51 saldırısı yaşanmadı?”

Buna da Palmer şu cevabı verdi:

”Belki de bu konudaki tek teşvikin sadece kötülük yapması olduğundan olabilir? Bunun gibi daha küçük kripto para birimlerini tam olarak anladığından emin değilim ama bunlar neredeyse hiçbir borsada yer almazlar ve bu sebeple bunlara çifte harcama saldırısı yapmak çok düşük bir kar getirir. Bence bir saldırının yatırım getirisini hesaplamak için çok daha derin ve başka bir seviyeye geçmen gerekiyor.”

Başka bir güven vermeyen kripto para birimi ise Bitcoin Gold. Daha geçenlerde %51 saldırısı ile şoke olan kripto para birimi, 18 milyon dolar civarında bir kayıp yaşamıştı. Bitcoin Gold’a %51 saldırısı yapmanın saatlik masrafı ise 3858 dolar civarında.

Göz kamaştırıcı yükselmeler ve dolandırıcılık iddialarının ortasında kötü bir şöhrete sahip olan Bytecoin ise bu masraf açısından 557 dolarlık bir miktara sahip.

Diğer güvenli olmayan koinlerin içinde GameCredits, Ubiq, Gulden ve Einsteinium gibi birimler yer almakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment