Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çanlar Bitfinex İçin Çalıyor: ABD Adalet Bakanlığı Soruşturma Başlatabilir

ABD Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) Tether ve Bitfinex hakkındaki bilgi edinme talebini reddetmesinin ardından şirketler üzerinde olası bir suç soruşturması kararı gündeme geldi.

Son dönemlerde ABD merkezli bir çok kripto para şirketi soruşturmaların ve yasaklamaların hedefinde yer alıyor. Terra (LUNA) çöküşü ardından zincirleme şekilde yaşanan krizler, yasa uygulayıcılarını ani ve sert kararlar almaya itiyor. 10 Ağustos günü para çekme işlemlerini askıya alan Hotbit borsası, eski bir yöneticisinin soruşturma altına alındığını açıklamıştı. Benzer başka bir olayda, SEC tarafından geçtiğimiz haftalarda Coinbase borsasında listeli olan coinler ve stake programları için detaylı soruşturma başlatılmıştı. Şimdi de tartışmaların odağında Bitfinex borsası yer alıyor. Yapılan açıklama ile kripto para borsası Bitfinex’in, Amerika Birleşik Devletleri’nde suç soruşturmasıyla karşı karşıya olduğu belirtildi.

CoinmarketCap verilerine göre, global ölçekteki borsalar arasında 8. sırada yer alan ve günlük işlem hacmi 672 milyon dolar seviyelerinde seyreden Bitfinex borsasını önümüzdeki süreçte zor günler bekliyor olabilir. Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, sosyal medya platformu Twitter üzerinde paylaşılan Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası (FOIA) talebine verdiği yanıtta, kripto para borsası Bitfinex’in Amerika’daki yetkili merciler tarafından soruşturma altına alınabileceğini ifade etti.

DOJ, Tether Holdings Limited, ana şirketi iFinex Inc. ve Bitfinex’i de içeren yan kuruluşları ile ilgili bilgi talebini Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası Kılavuzu Muafiyeti 7(A)’ya atıfta bulunarak reddetti. Söz konusu muafiyet, “kolluk kuvvetleri için derlenen kayıtların veya bilgilerin açıklanmasını önler, ancak bu önleme sadece bu tür kolluk kuvvetleri kayıtlarının veya bilgilerinin üretilmesi durumunda gerçekleşebilir.” ifadeleriyle tanımlanıyor.

Kripto para piyasasındaki lider stablecoin Tether‘in yan şirketi olduğu bilinen Bitfinex üzerindeki bu soruşturma gölgesi, gelecek dönemde Tether’i ve ABD üzerinde çalışan diğer yan şirketlerini ne şekilde etkiler bilinmese de bir süre daha yasal uyumluluk tartışmaları devam edecek gibi görünüyor.

Bu gelişmelerin yanı sıra, Bitfinex borsası tarafından konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!