Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cardano (ADA) Fiyatı Neden Yükseliyor?

En büyük altı kripto paradan biri olan Cardano (ADA), şubatın ilk iki gününde %20’den fazla değer kazandı. Zaman dilmi bir aya çıkarıldığında, ADA fiyatının ikiye katlandığını görmek mümkün. Bu rallinin yakıtı nereden geliyor?

Cardano, 2021’in başından bu yana teknolojik açıdan birkaç iyileşme yaşadı. Bu iyileşmeler yaşanırken, kurumsal yatırımcının ADA’ya ilgi duymaya başladığı öğrenildi. ADA fiyatının neden yükseldiğinin ele alındığı bu yazıda üç ana başlık üstünde durulacak: Merkeziyetsizlik vaadi, Grayscale haberi ve büyüyen ADA topluluğu.

Daha merkeziyetsiz bir Cardano

Cardano ekibi Temmuz 2020’de Shelley dönemine geçiş yaparak staking işlemlerini başlattı. Bu sürecin ilk adımında, ağdaki tüm blokların IOHK Foundation öncülüğünde üretilmesi kararlaştırıldı. Plan, sürecin ilerleyen kısımlarında bu üretim mekanizmasını daha merkeziyetsiz hale getirmekti.

IOHK kurucusu Charles Hoskinson, 28 Ocak tarihli paylaşımıyla bu sürecin neredeyse tamamlanmak üzere olduğunu anımsattı. Başlangıçta “1” olarak belirlenen d-parameter, Cardano ağının görece statik bir yapıya sahip olmasına yol açıyordu. 2020’den beri azalan bu sayının 31 Mart tarihinde sıfırlanacağı açıklandı. Bu, daha merkeziyetsiz bir Cardano demek.

Merkeziyetsizliğe yönelen Cardano, merkeziyetsiz uygulama konusunda harekete geçti. 25 Ocak tarihli duyuruyla Plutus Playground’un güncellendiği açıklandı. Bu platform; Cardano geliştiricilerinin kendi yazdıkları akıllı sözleşmeleri test etmesine olanak sağlıyor. Cardano geliştiricileri bu yönde çalışmaya teşvik edilirken; burada geliştirilecek akıllı sözleşmelerin “Küçük ve büyük şirketlerin, devletlerin, girişimcilerin, Cardano topluluğunun ve ADA yatırımcılarının” ilgisini çekebileceği belirtiliyor. Bir Cardano geliştiricisi, onun bu haliyle Ethereum’a rakip olabileceğinden bahsetti.

Grayscale haberiyle ilgi odağı haline geldi

IOHK Foundation liderliğinde yürütülen teknik çalışmalar, yatırımcı nezdinde karşılık bulmaya başladı. Dünyanın en büyük dijital varlık yöneticisi Grayscale; ADA için özel bir fon kurabileceğini açıkladı. Yapılan başvuruda Aave, Cosmos, EOS, Monero, Uniswap, Polkadot gibi daha farklı dijital varlıklar için de fon oluşturulabileceği ifade edildi.

Grayscale’in bu başvuruyu hazırlık amacıyla yaptığı ve ADA fonu konusunda nihai bir karar vermediği biliniyor. Fakat ADA’nın Grayscale’in radarına girmesi, onu ilgi odağı haline getirdi.

Cardano topluluğu büyümeye devam ediyor

Ocak ayının başında 201 bin Cardano hesabı bulunuyordu. Ay boyunca artan bu sayı, ocak ayı sonunda 295 bine ulaştı. Aynı zaman diliminde delegatör sayısı 113 binden 162 bine çıktı.

Stake havuzlarına yılbaşından beri 600 milyondan fazla ADA gönderildi. AdaPools verileri toplamda 22.2 milyardan fazla ADA’nın stake edildiğini gösteriyor. Bu sayı 1 Ocak 2021’de 21.45 milyardı.

IOHK Foundation bunlar yaşanırken Cardano’nun sektördeki konumunu güçlendirmeye çalışıyor. Fortune 500’da yer alan büyük şirketler Orta Doğu, Afrika gibi bölgelerde bazı ödeme sorunlarıyla karşılaşabiliyor. Charles Hoskinson, Forkast’e verdiği röportajda Cardano’nun bu bölgelerdeki konumundan bahsedip, onun bu şirketlerin sorununu çözebileceğini dile getirdi.

Bu ve bunun gibi gelişmeler, ADA fiyatının bir yıl içerisinde %650 oranında yükselmesi ile sonuçlandı. ADA 13.3 milyar dolarlık piyasa değeri ile en büyük altıncı kripto para olarak görülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!