Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cardano, Ethereum Ekosisteminden İlk Lokmasını Kapmaya Hazırlanıyor

Merkeziyetsiz bir yapay zeka platformu olan SingularityNET, dün aldığı snapshot’ın ardından 31 Mayıs’ta eski Ethereum sözleşmesini feshedecek ve uzun vadede, Cardano blockchainine göç edecek. Bu yıl akıllı sözleşmeleri kullanmaya başlayacak Cardano, böylece rakibi Ethereum’dan ilk lokmasını kapacak.

Cardano, 27 Mayıs’ta adını Alonzo Church’ten alan Alonzo güncellemesini test ağında hayata geçirdi. Ethereum’un da kurucularından olan Charles Hoskinson tarafından kurulan Cardano, Alonzo sayesinde ağustos sonundan itibaren, Ethereum’dakine benzer şekilde akıllı sözleşmelere ev sahipliği yapmaya başlayabilir.

SingularityNET, Ethereum’dan Cardano’ya göç ediyor

Yüksek işlem ücretleri ve düşük işlem hızı ile eleştirilen Ethereum, Alonzo güncellemesi sonrasında kendisine yeni bir rakip edinmiş olacak. 2015’te kurulan ve gelişimini Byron, Shelley, Goguen, Basho, Voltaire gibi farklı dönemler ile ilerleten Cardano’nun bu rekabette çektiği ilk kart, SingularityNET oldu.

Cardano blockchainine geçiş yapmaya hazırlanan SingularityNET, Ethereum’da 1 milyarlık arzı bulunan AGI tokenına ek olarak, Cardano ağında da 1 milyar adet AGI üretecek. Arzın kontrolü açısından, Cardano’da üretilen tokenların sirkülasyona girişi 91 yıl gibi bir zaman dilimine yayılacak ve Ethereum tabanlı AGI’ler, gayrimeşru sayılmaya başlayacak.

28 Mayıs’ta alınan snapshot doğrultusunda, mevcut AGI kullanıcılarına birebir oranında AGIX token dağıtılacak. SingularityNET’in yeni tokenı olarak işlev görecek AGIX’in dağıtımı 31 Mayıs itibarıyla tamamlanmış olacak.

SingularityNET ekibi, bu sürecin ardından AGIX sahiplerinin Cardano-Ethereum ağları arasında gidip gelmesini sağlayacak bir köprü kurmaya çalışacak.

“Çok daha gelişmiş bir blockchain”

Cardano’nun kurucusu Charles Hoskinson, 28 Mayıs’ta SingularityNET’in CEO’su Dr. Ben Goertzel ile bir araya geldi. Gelecekteki projeler hakkında konuşan Goertzel, Ethereum’dan Cardano’ya geçiş hakkında şunları söyledi:

“Eski SingularityNET platformumuzu, kendi deyimimizle SingularityNET Phase 2’ya güncelliyoruz. Eski platformumuz, Ethereum blockchaininin herkesçe bilinen eksiklikleri sayılmazsa gayet iyi çalışıyor. Phase 2’da birçok iyileştirme olacak ve bunlardan biri, çok daha gelişmiş bir blockchain olan Cardano olacak.”

Ethereum’un Cardano gibi rakipleri yazın yeni gelişmelere tanıklık edecekken, Ethereum camiası da aynı dönemlerde EIP-1559 gibi tasarılar ile iyileştirmelere gidecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!