Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CBOE Bitcoin ETF’ini Listelemek İçin Başvuruda Bulundu

CBOE, VanEck’in Bitcoin için hazırladığı borsa yatırım fonunu (ETF) listeleyebilmek için Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonuna (SEC) başvuruda bulundu. SEC, şu ana dek Bitcoin ETF’i için yapılmış hiçbir başvuruyu kabul etmedi.

CBOE Global Markets’ın SEC’ye sunduğu başvuru formu, pazartesi günü akşam saatlerinde yayınlandı. Bitcoin’in yıllar içindeki değişiminin anlatıldığı formda, borsa yatırım ürünlerinin (ETP) piyasadaki bazı sorunları giderebileceği belirtildi. Bitcoin fiyatı, 24 saat içerisinde %6 oranında yükseldi.

Bireysel yatırımcının sorununu giderebilir

ABD’deki borsalar, 2016 yılından beri bitcoin endeksli bir borsa yatırım ürününü listelemeye çalışıyor. CBOE, o tarihten bu yana “100 kat büyümüş” bitcoin pazarının artık çok daha geniş bir yatırımcı kitlesine hitap ettiğini ve çok daha likit olduğunu öne sürdü.

İlk ETF başvurusunu 2017’de sunan VanEck, bunu Ocak 2021’de yineledi. CBOE, bu Bitcoin ETF’ini listelemesinin bireysel yatırımcı açısından faydalı olacağını ifade ediyor. Bireysel yatırımcı, CBOE aracılığıyla spot piyasasını teğet geçip kripto para dünyasına dahil olabilecek.

ABD’li yatırımcılar, bir ETF olmadığı için büyük ölçüde borsalar aracılığıyla işlem yapıyor. CBOE, bunun siber güvenlik açısından riskler doğurduğunu, regüle edilmiş bir ETF’in yatırımcıyı daha güvende tutacağını öne sürüyor.

Değerlendirme süreci başlıyor

SEC, CBOE’nin sunduğu başvuruyu değerlendirmeye başladıktan sonraki 45 gün içerisinde bir karar almak zorunda. Yapılan başvurular süreç içerisinde onaylanabilir, reddedilebilir ya da süreç 240 güne kadar uzatılabilir. SEC, Bitcoin ETF’i için yapılmış tüm başvuruları reddetti.

ABD’de bir borsa yatırım fonu bulunmazken; bu yıl Kuzey Amerika’daki ilk Bitcoin ETF’i Kanada’da kuruldu. Fon, birkaç gün içerisinde neredeyse milyar dolarlık hacim elde etti.

cboe-bitcoin-custody

ABD’de kurulacak olası bir ETF’in, sunulacak saklama (custody) hizmeti ile birlikte sektördeki kurumsal yatırımcı sayısını artırabileceği düşünülüyor. CBOE, bu hizmeti kimin sağlayacağını açıklamazken onun NYDFS’e tabi bir kuruluş olduğunu belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!