Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Celsius’ta Neler Yaşandı? Ethereum Neden Düşüyor?

1.7 milyondan fazla müşterisi bulunan ve platform içerisinde 12 milyar dolar para bulunduğu belirtilen Celsius’un piyasa düşüşünden kaynaklı ödemeleri yapamayacağı iddiaları gündeme gelmişti.

Geçtiğimiz günlerde yüksek getiri oranı ve kredi veren bir platform olan Celsius’un, müşterilerden aldığı fonları geri ödemeyeceği iddia edilmişti. Aldığı fonları başka platformlarda işleterek müşterilerine dağıtan platformun elinde bulunduğu Ethereumların %44’lük kısmı Ethereum 2.0 birleşmesi için stETH’ye dönüştürülmüştü.

Normalde 1:1 Ethereum ile aynı olması gereken stETH fiyatının %4,4 düşüş yaşaması Celsius platformunu zora soktuğu belirtiliyor.

Ardından Celsius konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada Celsius’un: tüm para çekme, transfer ve swap işlemlerini durdurduğu belirtildi. Ayrıca Celsius:

Durdurma işlemini, Celsius’un ilerleyen dönemde yapması gerekenleri daha iyi yerine getirebilmesi için yapıyoruz. Operasyonlarımız devam etmektedir. Bilgi vermeye devam edeceğiz.

dedi.

Ethereum’a Etkisi

Celsius’un elinde bulundurduğu Ethereumların %44’lük kısmının stETH olarak bulunması, geri kalan ethereumların ise sadece 5 hafta boyunca müşterilerine vereceği gelir olarak yeteceği gündeme gelmişti.

Elinde kalan ethereumları müşterilerine dağıtmak için nakde geçirmek zorunda kalan Celsius, 11 Haziran Cumartesi günü 42.000 Ethereum (ETH), 12 Haziran Pazar günü 12.000 ETH ve bugün yaklaşık 50.000 ETH olmak üzere son üç gün içerisinde FTX‘e yaklaşık 104.000 ETH gönderdi.

Bu işlemi gören insanların fiyatın düşeceğini düşünerek elindeki ürünleri satması ve bitcoin’inde bu olayla birlikte düşüş yaşaması Ethereum’da son 7 günlük periyotta %35’lik bir düşüşe neden olduğu belirtiliyor. Yazım esnasında 1220 dolar civarında bulunan Ethereum uzun zamandır desteği olan 1700 doların altına düşmesinin ardından düşüşü hız kazandı.

Parsec.finance’a göre, Ethereum 1100-1200 dolara düşerse Aave Makerdao ve Compound’dan yaklaşık 900 milyon dolar silinecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!