Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çevreci Bitcoin Madenciliği, Giderek Yaygınlaşıyor: Çözüm Olabilecek mi?

Bitcoin madenciliği, birçoklarına göre gerçekten de oldukça tartışmalı bir alan. Özellikle madencilik ekipmanlarının ciddi enerji sarfiyatı yapması nedeniyle, çevreci kesimler bu durumdan oldukça rahatsız ve bu yönü, Bitcoin madenciliğinin şu anda ciddi eleştri aldığı konulardan birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Son dönemde ise, konu ile ilgili çeşitli çalışmalar ve de arayışlar mevcut. Ekolojik Bitcoin madenciliği konsepti de bunlardan biri. Birçok madencilik firmasının tükettiği elektrik miktarının, vatandaşın hakkı olan elektriğe erişimini dahi zaman zaman engellediği göz önüne alınırsa, bu sorunu çözmek aslında pek de koaly değil.

Ancak, başta Avustralya olmak üzere birçok ülkede son dönemde farklı konseptler deniyor. Avustralya’da bazı madencilik şirketlerine verilen enerji çöplerden ve çeşitli atıklardan sağlanıyor ve böylelikle hem fosil yakıtlara hem de yenilenebilir enerji kaynaklarına bağımlılık ortadan kalkıyor.

Bir diğer opsiyon ise, yenilenebilir enerji kaynaklarını Bitcoin madencilik operasyonlarına global çapta entegre etmek ve bu konuyla ilgili de çalışmalar sürüyor. Yerel bazdan ziyade, dünya çapından toplanılacak ve elde edilecek olan enerjinin Bitcoin madenciliğinde kullanılması, felsefik olarak Bitcoin’in global bir para birimi olmasına da katkıda bulunabilir.

Bu noktada sorulacak esas soru, toplumun bu tarz yeni yaklaşımları ya da daha genel olarak bakacak olursak, Bitcoin madenciliğini nasıl gördüğü ve nasıl yaklaşacağı. Otoriteler, bu sorunların çözülebilecek olduğunu belirtiyor. Bakalım gelecekte daha iyi ve daha çevre odaklı bir Bitcoin madenciliği görme şansımız olacak mı?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment