Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CFTC DAO’lar İçin Emsal Teşkil Eden Davada Zaferle Ayrıldı

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), DAO (merkeziyetsiz otonom organizasyon) davaları için emsal teşkil edebilecek Ooki DAO davasını kazandı.

Kaliforniya Bölge Mahkemesi’nin 8 Haziran tarihinde yayınladığı mahkeme belgesine göre ABD Bölge Yargıcı William H. Orrick, CFTC tarafından blockchain yazılım protokolü bZerox’in yönetiminde bulunan Ooki DAO’ya vadeli işlemler piyasasında lisanssız faaliyet göstermek ve kara para aklama prosedürlerine uymama suçlamalarıyla açılan davada regülatörü haklı buldu.

Ooki DAO’ya ABD içerisindeki faaliyetlerini durdurma emri verildi ve ABD dışında faaliyet gösteren şirketler de dahil olmak üzere CFTC’ye kayıtlı herhangi bir kuruluşla iş yapması yasaklandı. Ooki DAO ayrıca 643 bin dolar para cezasına çarptırıldı.

CFTC Yaptırım Direktörü Ian McGinley, Ooki kurucularının DAO’yu yasal sorumluluklardan kaçınarak yasa dışı bir ticaret platformu yürütme amacıyla kurduklarını öne sürdü. Direktör, kararın DAO yapısını benimseyerek yasalardan kaçınabileceklerine inanan tüm aktörler için bir uyarı olması gerektiğini belirtti.

Öte yandan Ooki adına mahkemeye sunulan çok sayıda amicus brifingi (bilirkişi raporu), DAO’ların tekil bir varlık olarak ele alınmaması gerektiğini ve davanın devamı için DAO’nun tüm üyelerinin tespit edilmesi ve çağırılması gerektiği yönünde görüş bildirmişti.

Bu noktada kararın diğer DAO’lar hakkında açılabilecek gelecekteki olası davalar için bir risk teşkil ettiği öne sürüldü. Ooki davasının bir DAO’ya karşı açılan ilk dava olduğunu ve diğer DAO’lara açılabilecek davalarda emsal teşkil edebileceğinin altı çizildi.

DAO, geçtiğimiz ocak ayında davaya yanıt vermek için belirlenen son tarihi kaçırınca CFTC yargıçtan kendi lehine bir karar vermesini talep etmiş ancak talebi reddedilmişti.

Ooki DAO, davayı hiçbir zaman resmi olarak yanıtlamamasına ve suçlamaları kabul etmemesine rağmen dava sonrasında ABD içerisindeki faaliyetlerini sınırlamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!