Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

MT.Gox’ta Yeni Gelişme: ABD 2 Rus Vatandaşını Suçladı

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) iki Rus vatandaşını iflas eden Bitcoin borsası Mt.Gox’tan çaldıkları 16,5 milyar dolar değerinde 647 bin Bitcoin’i (BTC) aklamakla suçladı.

ABD Adalet Bakanlığı 9 Haziran tarihinde resmi web sitesi üzerinde yayınladığı açıklamada, her ikisi de Rus vatandaşı olan 43 yaşındaki Alexey Bilyuchenko ve 29 yaşındaki Aleksandr Verner’ü, Mt.Gox’tan siber saldırı yoluyla 16,5 milyar dolar değerinde 645 bin BTC çalmak ve bu fonları aklamakla suçladığını duyurdu.

Savcılar, ikilinin 2011 yılının Eylül ayı ile Mayıs 2014 tarihleri arasında saldırıları gerçekleştirdiğini belirtti. İkilinin saldırılara 2014 yılında borsanın iflası gerçekleşene kadar devam ettiğinin altı çizildi.

Dosyaya göre ikili ayrıca 2012 yılında Mt.Gox’tan çaldıkları Bitcoinleri aklamak adına New York’taki bir Bitcoin aracı kurumu ile sahte reklam sözleşmesi imzaladı. New Yorklu aracı kurum, çalınan Bitcoin’i çeşitli denizaşırı (offshore) banka hesaplarına gönderdiği havaleler aracılığıyla satın aldı.

Verner ve Bilyuchenko’nun bu yolla toplamda 6,6 milyon dolardan fazla para aldığı iddia edildi. İddialara göre aracı kurum, 300 binden fazla Bitcoin’in aklanmasına yardımcı oldu.

İddialara göre Bilyuchenko, elde ettiği varlıkların bir kısmını daha sonrasında aklamak ve küresel çapta kara para aklama faaliyetlerine girişmek amacıyla BTC-e borsasını kurmak için kullandı. Bilyuchenko’nun 2011- 2017 yılları arasında BTC-e aracılığıyla kara para aklama faaliyetlerine devam ettiği ve bu kapsamda Alexandar Vinnik ile iş birliği yaptığı öne sürüldü. BTC-e, 2017 yılında ABD’li yetkililer tarafından kapatılırken Vinnik ise 2017’de tutuklandıktan sonra geçtiğimiz yıl Yunanistan’dan ABD’ye iade edildi.

DOJ Savcısı Ismail J Ramsey, konu hakkında şu ifadelerde bulundu:

Bilyuchenko ve iş birlikçilerinin yıllarca bilgisayar korsanları, fidye yazılımı aktörleri, narkotik çeteleri ve yolsuz kamu görevlileri dahil olmak üzere dünya çapındaki suçluların elde ettiği milyarlarca dolar kara paranın aklanmasına olanak sağlayan bir kripto para borsası işlettiği iddia edildi. 

Ramsey bu kapsamda, DOJ’un nerede olurlarsa olsunlar siber suçluları yakalamak için yorulmadan çalışacağını ve Bilyuchenko ve suç ortaklarının DOJ’un hafızasının ne denli uzun olduğunu anlayacağını dile getirdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!