Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CFTC Eski Başkanı Timothy Massad: Kripto para piyasalarını ne SEC ne de CFTC denetleyebilir

Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) eski Başkanı Timothy Massad, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve CFTC’nin bir iç denetim kuruluşu (SRO) oluşturarak kripto piyasasındaki yasal boşluğu doldurabileceklerini ifade etti. 

Harvard Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olarak bulunan Massad 22 Ağustos tarihinde CoinDesk Tv’ye verdiği demeçte, şu anki haliyle kripto paraların hiçbir kurumun düzenleme kapsamında yer almadığını belirtti.

Massad, SEC’in hisse senetleri ve tahviller dahil olmak üzere menkul kıymetler piyasasını denetlerken CFTC’nin görevinin tarım, metaller ve enerji mineralleri gibi emtia vadeli işlemleri denetlemek olduğunu ifade etti. Bu kapsamda CFTC’nin, CME gibi bir takım borsaların Bitcoin (BTC) ve Ethereum’da (ETH) aktif vadeli piyasalara sahip olması nedeniyle bir dönem kriptoda rol üstlendiğini açıkladı. Öte yandan SEC ise bazı kripto paraların halka pazarlanma biçimlerinin menkul kıymet gibi göründüğünü iddia ederek kendi alanını belirledi. Ancak Coinbase, Kraken ve Binance gibi borsaların nakit alım satım piyasalarının hangi kurumun denetim kapsamına girdiği konusunda bir fikir birliğine varılamadı.

Massad bu sorunların çözümünün geleneksel piyasalarda olduğu gibi CFTC ve SEC’in bir araya gelerek bir SRO oluşturmasından geçtiğini söyledi. Ayrıca SRO’nun arz edilen dijital varlıkların para mı menkul kıymet mi olduğu konusundaki tartışmaları çözebilecek bir tasarı hazırlayabileceğini de ifade etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!