Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Almanya’nın Finans Otoritesi Kripto Paraların Riskleri Hakkındaki Söylemlerini Yineledi

Almanya’nın finans piyasaları düzenleyicisi BaFin (Alman Bankalar Düzenleme ve Denetleme Kurumu), kripto para yatırımlarının güvencesiz yatırımlar olduğunu ve bu yüzden risk teşkil ettiğini vurguladı.

BaFin yetkilileri tarafından 22 Ağustos Pazartesi günü yapılan açıklamada kripto para yatırımlarının riskleri vurgulandı. Bu tür yatırımların arkasında devlet destekli bir korumanın olmayışının altını çizen kurum, yatırımcıların büyük kayıplar yüzünden zarar görebileceklerine değindi. Avrupa Birliği kripto paralar hakkında denetleyici yasalar çıkartmanın eşiğindeyken, Alman yetkililer de söz konusu çalışmaları desteklediklerine dair ifadelerde bulundu.

Yapılan açıklamada, kripto paralar üzerinden borçlanma imkanı sağlayan Celsius Network‘de yaşananlara değinildi ve kullanıcıların, yatırımlarını geri almalarını neredeyse imkansız kılan çıkmazlara sürüklendiği belirtildi.

Bu noktada kripto para birimlerine yatırım yapmak, araştırmanızı ne kadar iyi yaparsanız yapın tüm paranızı kaybetmeniz anlamına gelebilir. Kripto para platformları veya cüzdan hizmeti sağlayıcıları iflas ederse, mevduat garanti planları veya yatırımcı tazminat planları gibi müşteri kayıplarını kapsayan hiçbir koruma sistemi mevcut değildir.

Geleneksel bankacılığın iyi yönlerine değinen BaFin, AB yasalarına göre olası bir kriz ve iflas durumunda yatırımların 100 bin Euro’ya kadar sigortalı olduğunu belirtti. Kriz durumlarında piyasalardaki paniğin önüne geçilmek ve müşteri yatırımlarını korumak amacıyla sağlanan söz konusu sigortalama sistemlerinin önemi bir kez daha yinelenmiş oldu. Kullanıcılara, özellikle hızlı zengin olma vaatleri veren ve arkasında hiçbir tutarlı güvencenin bulunmadığı projelerden uzak durumları konusunda uyarılarda bulunuldu.

Bununla birlikte yakın zamanda AB ülkelerinde yürürlüğe girmesi beklenen MiCA’nın (Kripto Varlık Piyasaları Yasası) söz konusu kripto para dolandırıcılıklarını ve olası iflas durumlarını daha kontrol edilebilir bir zemine taşıyacağı düşünülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!