Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CFTC, Spot Kripto Para Piyasalarının Denetimini Üstlenmek İstiyor

ABD’nin düzenleyici kurumlarından Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri Komisyonu (CFTC), spot kripto para piyasasının yasal denetimini üstlenmek istiyor.

CFTC Başkanı Rostin Behnam, bugün ABD Senatosuna bağlı bir komitede yaptığı açıklamalarda finans piyasalarını denetlemek için oluşturulmuş çerçeveye kripto paraların da dahil edilmesi için çağrıda bulundu.

CFTC’nin yetki alanı büyük ölçüde vadeli işlem sözleşmeleri ve türev piyasaları ile kısıtlı olsa da kurum, spot piyasalarda gerçekleşen dolandırıcılıklara ve manipülatif davranışlara karşı dava açabiliyor.

Behnam, komitedeki konuşması sırasında kripto para piyasasının “regüle edilmemiş bir piyasa” olduğunu belirterek, bu piyasaya dair bilgi eksikliğine dikkat çekti. Behnam, konuyla ilgili, “Kısıtlı yetki alanımız sebebiyle gözümüzden kaçan çok fazla şey var.” dedi.

CFTC’ye spot kripto para piyasalarının denetimi için yetki verilmesini isteyen Behnam, kurumun şu anda böyle bir sorumluluğu üstlenmeye yetecek kadar kaynağının olmadığını söyleyip, CFTC’ye Dodd-Frank yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte ayrılmış kaynakları gündeme getirdi.

2010 yılında yürürlüğe giren bu yasayla birlikte CFTC’nin bütçesinde yaklaşık 200 ile 300 milyon dolar arasında artışa gidilmişti. Behnam’ın açıklamalarına göre CFTC’nin kripto para piyasasını denetleyebilmesi için bütçede buna benzer bir artışa gidilmesi ve yaklaşık 100 milyon dolarlık bir ek bütçe oluşturulması gerekebilir.

CFTC Başkanı, Senatör Amy Klobuchar’ın, “Bu durumla Dodd-Frank (yasası) arasında gerçekten benzerlikler var mı?” şeklindeki sorusuna, iki durumun birbirine çok fazla benzerlik gösterdiğini söyleyerek yanıt verdi.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!