Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CFTC Tarafından Binance Davasında Alıntılanan 7 Mesaj: İşte Öne Çıkanlar!

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun (CFTC) Binance, CEO Changpeng Zhao ve eski Baş Uyum Sorumlusu (CCO) Samuel Lim hakkında açtığı davada skandal mesajlara yer verildi.

CFTC, 27 Mart tarihinde açtığı dava ile  Binance, CEO CZ ve eski CCO Lim‘i pek çok mevzuat ihlali ile suçladı. ABD’li müşterilere kayıt dışı vadeli işlemler ve opsiyon sözleşmeleri sunmak dışında birçok suçlama yer alırken CFTC söz konusu ihlalleri Signal mesajlarına dayandırdı. İddianamede alıntılanan en dikkat çekici 7 mesaj ise şöyle derlendi:

OFAC Problemi

CFTC’nin iddialarına göre eski CCO Lim, 2018 yılında Binance’in ABD’de faaliyet gösterdiğini kabul ettiğine işaret eden ifadelerde bulundu. CFTC, Binance’in kasıtlı olarak Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) kontrollerinden kaçmaya çalıştığını eski CCO’nun şu ifadelerini öne sürerek iddia etti:

CCO olarak asla OFAC’in o lanet anlaşmasını imzalamam.

600 Dolar ile ancak…

İddialara göre Şubat 2019 tarihinde Lim ve bir ekip üyesi arasında geçen bir konuşma, terör örgütü Hamas’tan Binance’e geldiği düşünülen işlemler hakkında oldu:

CCO: Büyük tutarlar kara para aklama suçunu teşkil ettiği için küçük tutarlar gönderiyorlar.

Çalışan: 600 dolara bir AK47’yi bile zar zor alırlar.

KYC CZ’nin İki Dudağı Arasında

Bir başka alıntıya göre Lim, Ocak 2019 tarihinde Binance’in ana sitesi üzerinde uygulanan Müşterini Tanı (KYC) prosedürü hakkında CEO CZ’nin pek de istekli olmadığını belirtti:

CZ, Binance.com’da ABD KYC uygulamalarını başlatmak istemiyor.

ABD’li Müşteriler Sanıldığından Çok Daha Fazla Olmalı

Eski CCO, 2019 yılında KYC prosedürlerini tamamlamamış müşteriler için 2 Bitcoin (BTC) değerinde işlem limiti uygulanmasıyla ilgili olarak, KYC işlemlerini doğrulamamış ABD’li müşterilerin mevcut verilerin ifade ettiğinden çok daha fazla olabileceğini ve bu müşterilerin yüksek ihtimalle VPN kullandığını şu ifadeleriyle dile getirdi:

ABD’de sanılandan çok daha fazla müşterimiz var. Daha akıllı olup VPN ile ABD dışı IP’ler kullanmalılar.

ABD Regülasyonlarına Aykırı Uygulamalarımız Var

CEO’nun ABD regülasyonları hakkında alıntılanan bir başka mesaj ise ABD’nin yaptırım uyguladığı ülkeler hakkında oldu. CZ konu hakkında şu ifadelerde bulundu:

ABD’nin terörizmi ve kara para aklamayı engellemeye yönelik geniş bir kanun ve yaptırımlı taraf listesi var. Bu yasalara uymak istiyorsak ABD’nin yaptırım uyguladığı 28 ülkede faaliyet göstermemeliyiz ancak bu şirketimizin iş modeline uygun değil. Burada ikilem oldukça açık ABD yaptırımlarını uygulamak istemiyorsak ABD’li müşterilere hizmet veremeyiz. Açık olmak gerekirse ABD’nin bu uygulamasını makul bulmuyorum, bize istisna dayatmamalılar. Mevcut durumda ABD ile uyumsuz pek çok uygulamamız var.

VPN Konusunda Çok da Muhafazakar Değiliz

Eski CCO Mart 2019 tarihinde, VPN aracılığıyla Binance’e erişen müşteriler hakkında çok da muhafazakar davranmadıklarını belirterek bu konuda yayınlanmış bir kılavuzları bile olduğunu dolayısıyla ABD’nin siteye erişimi engellemesinin çok da sorun olmayacağını öne sürdü:

VPN konusunda çok korumacı değiliz. Bu konu hakkında yayınladığımız lanet bir kılavuz bile var. Bundan dolayı CZ ABD’den engellenme ihtimalini çok kafasına takmıyor

ABD’li Müşterileri Çaktırmadan Kazanmalıyız

Lim, ABD’li müşterilerin kazanımı hakkında bu müşterileri açık açık Binance’e çekemeyeceklerini bunun için daha yaratıcı yollar bulunması gerektiğini söyledi:

ABD’li müşterileri kazanmaya çalıştığımızı dışarıdan belli edemeyiz bunun için daha yaratıcı yollar bulunmalı.

Chicago Merkezli Dev Müşteri Kim?

Ele alınan bir başka alıntı ise bir API olayı ile ilgili Chicago merkezli oldukça büyük bir müşterinin de konudan etkilendiğine dair gelen bilgilendirme hakkında CZ’nin verdiği tepki oldu.

CEO, müşterinin bir ABD IP’sinden bağlanılmadığına emin olmaları için onlara bir uyarı gönderilmesini ancak bu yapılırken arkada yazılı bir kanıt bırakılmamaya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi:

Bir ABD IP’sinden bağlanmadıklarından emin olmak için onlara bir uyarı verin. Yazılı bir şey bırakmayın.

ABD Demeden ABD’yi Kastedin

CCO Lim’in 2020 yılına ait bir mesajda,  “ABD” ifadesinin açıkça kullanılmasının çeşitli yasal sıkıntılar doğurabileceğini bu neden “ABD” kullanılması gerektiği durumlarda “bilinmeyen” ifadesinin tercih edilmesinin daha sağlıklı olacağını dile getirdiği görüldü:

Mevcut durumda “ABD” anahtar kelimesi dahi hassas bir kelimedir ABD’yi ifade edeceğimiz zaman “bilinmeyen” kategorisi kullanmak zorundayız.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!