Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CFTC’den Binance Davasında Bitcoin ve 4 Kripto Paraya Emtia Nitelendirmesi

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), Binance davası kapsamında Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) ve bazı stablecoinleri emtia olarak nitelendirdi.

CFTC tarafından 27 Mart tarihinde Binance’e mevzuat ihlalleri ve ABD’li vatandaşlara kayıt dışı türev ticareti sunma suçlamaları ile açılan dava dosyasında Bitcoin, Ethreum ve Litecoin gibi kripto paraların yanı sıra Tether (USDT) ve Binance USD’yi (BUSD) stablecoinler emtia olarak tanımlandı.

Belgede ilgili kripto paraların emtia statüsü şu ifadelerle belirtildi:

BTC, ETH, LTC, USDT ve BUSD ve bazı diğer dijital varlıklar kanunun ilgili maddesine göre birer emtia olarak tanımlanmaktadır. 

CFTC’nin ilk defa bir resmi belgede Bitcoin ve Ethereum dışında Litecoin‘i de emtia sınıflandırmasına dahil etmesi, diğer kripto para birimlerinin de emtia statüsü taşıyabileceği yönünde heyecan yarattı.

Litecoin ekibi de konuya sessiz kalmadı. Resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, dava dosyasının ilgili kısmı ile beraber şu ifadelere yer verildi:

Litecoin bir emtiadır. Artık bu konuda hem fikir olduğumuzu bilmek güzel.

Coinbase Baş Hukuk Müşaviri Paul Grewal, belgede geçen tanımlamanın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) kripto paralar hakkındaki menkul kıymet tanımlamasının tam zıttı olarak konumlanmayabileceğini dile getirdi.

Grewal konu hakkında şu ifadelerde bulundu:

Bir bir menkul kıymet aynı zamanda bir emtia da olabilir. Bu ne zaman ve hangi düzenleyiciye sorduğunuza göre değişebilir. 

Kripto para karşıtlığı ile bilinen SEC Başkanı Gary Gensler, geçmişte birçok kripto paranın esasında menkul kıymet olduğunu ve SEC tarafından düzenlenmesi gerektiğini söylemişti. Gensler, geçmişte Bitcoin ve Ethereum‘un bu noktada diğer kripto paralardan ayrıldığını ima etse de Hisse Kanıtı (PoS) sitemine geçişinden sonra Ethereum’a karşı görüşünü de değiştirmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!