Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CFTC’nin Eski Başkanından Bitcoin ETF’ine Destek Geldi

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonunun (CFTC) eski başkanı Timothy Massad, SEC’nin bir Bitcoin borsa yatırım fonunu (ETF) onaylamasının yatırımcıların daha iyi korunması anlamına gelebileceğini düşünüyor.

ABD Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu, bireysel yatırımcıların doğrudan Bitcoin almadan ve custody süreci ile uğraşmadan Bitcoin’e yatırım yapmasını sağlayabilecek bir borsa yatırım fonunu onaylama konusunda Jay Clayton döneminde olduğu gibi Gary Gensler döneminde de çekinceli tavrını koruyor.

CFTC’nin eski başkanına göreyse SEC’nin, Kongre’nin kripto para sektörünü kapsamlı bir şekilde regüle etmesini beklemeden bir ETF’yi onaylaması, piyasaya hem şeffaflık hem bütünlük kazandırabilir.

Yatırımcıların yeteri kadar korunmadığı düşünülüyor

SEC yapısı itibarıyla menkul kıymetleri; CFTC ise türev borsalarını regüle ediyor. Bitcoin gibi kripto paralar menkul kıymet sınıfında olmadığı için ABD’deki Coinbase, Kraken gibi dev borsalar doğrudan ne SEC’nin ne de CFTC’nin yetki alanına giriyor.

  • CFTC’nin eski başkanı, bu denetim eksikliği sebebiyle dolandırıcılık ile manipülasyonu önleyebilecek kuralların uygulanamadığını, bu borsalarda bildirim şartı aranmadığını ve olası çıkar çatışmalarının önüne geçilmediğini söyledi.

  • Görüşlerini Bloomberg’de paylaşan Massad, bir Bitcoin borsa yatırım fonunun bu borsaları daha yüksek standartlara bağlı olacak şekilde çalışmaya teşvik edebileceğini savunuyor.

  • Massad’a göre bu ETF’in fiyatı, birkaç farklı borsanın yer aldığı bir endekse göre belirlenir ve bu endekse sadece belli başlı standartlara uyum sağladığı tespit edilmiş borsalar dahil edilirse, borsalar bu standartlara uyacak şekilde hareket etmeye başlayabilir.

CFTC’nin eski başkanı, Kongrenin kripto para regülasyonlarını yakın zamanda tamamlamasının düşük ihtimal olduğunu vurgulayarak şu açıklamayı yaptı:

“Eğer Kongrenin kripto regülasyonlarını iyileştirmek için harekete geçmesi muhtemel değilse, gelin sektörün kendi kendini regüle etmesini sağlayacak teşvikler yaratalım. (Borsa yatırım fonunun) böyle bir şartla onaylanması, sektördeki şeffaflığı ve yatırımcıların güvenliğini artırabilir.”

Görsel: Exchange traded fund / Marco Verch
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!