Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Chainalysis: Bitcoinlerin Yüzde 60’ı HODL İçin Kullanılıyor

Chainalysis tarafından hazırlanan rapora göre şu ana dek kazılmış Bitcoinlerin yüzde 60’ından fazlası HODL amacıyla tutuluyor.

Toplamda 21 milyonluk arzı bulunan Bitcoin’in 18.6 milyonluk kısmı zaten kazılmış durumda. Fakat Chainalysis’in araştırmalarına göre bu Bitcoinlerin yüzde 60’ından fazlası kullanıcı adreslerinde pasif bir şekilde bekliyor. Araştırmacılar bu cüzdanların sahiplerini “uzun vadeli yatırımcılar” olarak tanımlıyor. Fakat bu hesaba beş yıldan uzun süredir kullanılmamış adresler dahil değil. Araştırmacılar beş yıldan uzun süredir hiçbir şekilde kullanılmayan Bitcoinleri “kayıp Bitcoinler” olarak değerlendiriyorlar.

Bitcoinler ne amaçla kullanılıyor? (Kaynak: Chainalysis)

Piyasada aktif bir şekilde kullanılan toplam Bitcoin miktarının ise 3.5 milyon civarında olduğu düşünülüyor. Chainalysis’in araştırmalarına göre Bitcoin’in fiyatını piyasada aktif olarak alınıp satılan bu 3.5 milyon Bitcoin belirliyor.

Kaç Trader Var?

Yapılan araştırmalar bu 3.5 milyon Bitcoin’in birkaç yüz bin kişinin kontrolünde olduğunu gösteriyor. Yayınlanan rapora göre haftalık olarak Bitcoin alıp-satan yatırımcıların sayısı 340 bin civarında. 

Chainalysis, borsalarda değeri 10 bin dolardan az olacak şekilde işlem yapan yatırımcıları bireysel yatırımcı olarak tanımlıyor. Bu hesaba göre haftalık olarak yapılan alım-satım işlemlerinin %96’sını bireysel yatırımcılar oluşturuyor. Fakat bu, piyasayı bireysel yatırımcıların kontrol ettiği anlamına gelmiyor.

Borsalara büyük ölçüde bireysel yatırımcılar para gönderiyorlar

Borsalarda yapılan işlemlerin yüzde 96’sı bireysel yatırımcılar tarafından yapılıyor ancak piyasayı asıl kurumsal ya da profesyonel yatırımcılar hareket ettiriyorlar. Chainalysis’in araştırmalarına göre borsalara gönderilen paraların (dolar bazlı) yüzde 85’i kurumsal yatırımcılar tarafından gönderiliyor. Fakat bu yatırımcılar bireysel yatırımcılar kadar sık işlem yapmıyorlar. Bu yatırımcıların haftalık ortalama 39 bin işlem yaptıkları düşünülüyor.

Piyasadaki likiditenin büyük bir kısmı kurumsal yatırımcılar tarafından sağlanıyor
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment