Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Chainalysis: Satın Alınabilecek Yalnızca 3.4 Milyon Bitcoin Kaldı

Geçtiğimiz mayıs ayında Bitcoin için yaşanan halvingten bu yana BTC fiyatı iki katına çıkarken, Chainalysis geriye alınabilecek yalnızca 3,4 milyon Bitcoin kaldığını duyurdu.

Bitcoin Mayıs 2020’de üçüncü blok yarılanmasını yaşadı. Uzmanlar bunun bir önceki yarılanma (halving) gibi, BTC için olumsuz bir etki yaratabileceğinden korkuyorlardı. Fakat korkulan olmadı ve hatta BTC fiyatı o günden bu yana iki kattan fazla artış gösterdi. Bitcoin mayıs ayından beri yaklaşık %110 değerlenerek, fiyatını 18 bin doların üzerine çıkardı.

Dikkat, dolaşımda yalnızca 3,4 milyon BTC var!

Chainalysis tarafından 19 Kasım’da yayınlanan rapora göre döviz akışı ve likidite seviyesi, yarılanmadan bu yana büyük bir değişiklik gösterdi. Firma raporda, BTC tutan iki tür cüzdan tanımladı: likidite sağlayan ve likidite sağlamayan.

Rapora göre; likidite sağlayan cüzdanlar, aldıkları Bitcoin’in en az %25’ini gönderen cüzdanlar olarak sınıflandırılıyor. Bu cüzdanlar genellikle “trader cüzdanları” olarak kabul ediliyor. Likidite sağlamayan diğer cüzdanlar ise BTC varlıklarının %25’inden azını hareket ettiriyor ve genellikle “yatırımcı cüzdanları” olarak kabul görüyor.

Chainalysis’ten elde edilen veriler, Bitcoin arzının yılın başından bu yana açık bir şekilde düşüş gösterdiğini; likidite sağlamayan yatırımcı cüzdanlarının ise dramatik şekilde yükselişte olduğunu ortaya koyuyor. Analiz firması satın alınabilecek yalnızca 3.4 milyon Bitcoin’e karşılık, geriye kalan yaklaşık 15 milyon Bitcoin’in vadeli yatırımlarda tutuluyor olabileceğini ve hatta bazılarının sonsuza dek kaybedilmiş olabileceğini öne sürüyor.

Bitcoin’e yönelen kurumsal yatırımcılar arzı daha da daraltıyor

Chainalysis, 2020 yılı boyunca Bitcoin likiditesindeki düşüklüğün en büyük sebebinin, yüklü miktarda BTC satın alan kurumsal yatırımcılar olduğunu belirtiyor. Analiz firması, 2020 yılında Paul Tudor Jones, Square ve Microstrategy gibi Bitcoin satın alan birçok büyük ismin altını çiziyor.

Paul Tudor Jones, Bitcoin yatırımını Google veya Apple için erken dönemde yapılan yatırımla karşılaştırarak; BTC’nin geleceğine olan inancını dile getirdi. Sqaure ise toplam varlıklarının %1’ini Bitcoin’e ayırdığını açıkladı. Bunun yanı sıra Grayscale’in BTC yatırım fonu Grayscale Bitcoin Trust, yönetimi altında toplamda yarım milyondan fazla BTC olduğunu açıkladı. Yatırım fonunun birçok yüksek profilli kurumsal yatırımcıya sahip olduğu biliniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!