Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ChainLink (LINK) Rekor Kırdı: İşte Yükselişin Anatomisi

ChainLink (LINK) fiyatı 24.20 dolar üstüne çıkıp tüm zamanların rekorunu kırdı. LINK fiyatındaki yükselişin sebebi ne?

Neredeyse 10 milyar dolarlık piyasa değeri ile en büyük yedinci kripto para olan LINK yeni bir fiyat rekoru kırdı. LINK fiyatındaki bu yükseliş üç büyük gelişmeyle açıklanabilir: Grayscale, arka arkaya gelen ortaklıklar ve büyüyen ChainLink camiası. Bu yazıda bu üç gelişmeye genel bir bakış atılacak.

Grayscale fon için başvuruda bulundu

Dünyanın en büyük dijital varlık yöneticisi olan Grayscale, ChainLink (LINK) için özel bir tröst kurmaya hazırlanıyor. Delaware Trust Company, Grayscale adına attığı adımlar ile LINK, Tezos (XTZ), Basic Attention Token (BAT), Decentraland (MANA), Livepeer (LPT) ve Filecoin (FIL) için harekete geçti.

Bu hazırlık LINK için kesinlikle tröst kurulacağı anlamına gelmiyor. Grayscale CEO’su Michael Sonnenshein, The Block’a verdiği demeçte, “Zaman zaman böyle başvurularda bulunuyoruz ama bu o ürünü piyasaya süreceğimiz anlamına gelmiyor. … Yatırımcılarımızın taleplerini karşılamak için her daim yeni fırsatlar arıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Google Trends verileri, ‘Chainlink’ için yapılan aramaların Grayscale haberi duyulduktan sonra çoğalmaya başladığını gösteriyor. Chainlink tröstünün muğlaklığı dahi onu ilgi odağı yapmaya yetti.

Arka arkaya gelen ortaklık duyuruları

2017 yılında kurulan ChainLink, ‘oracle’ları merkeziyetsiz hale getiriyor. Bu oracle’lar akıllı sözleşmelerin dış dünyadan, başka bir deyişle, blockchain’in haricinde kalan uzamdan bilgi çekmesini sağlıyor. Oracle kullanımı için ChainLink’e yönelen platformların sayısı artıyor.

  • Quenbee Company 22 Ocak’ta yayınladığı duyuruda ChainLink oraclelarını kullanacağını açıkladı. Güney Kore ve Uzak Doğu odaklı bir blockchain şirketi olan Quenbee Company; CapBridge gibi isimler ile iş birliği içerisinde.
  • JPMorgan, Barclays, BNP Paribas, Goldman Sachs gibi bankaların eski çalışanları tarafından kurulan AllianceBlock adlı bir proje, 2020’nin sonunda buna benzer bir duyuru yayınladı. İçeriğine bakılmaksızın, her türlü dijital varlığı bankacılığa uygunbir varlığa dönüştürmeye çalışan AllianceBlock, oracle konusunda ChainLink’e güveniyor.
  • Andre Cronje Aralık 2020’de yaptığı açıklamayla Keep3r ağında güncellemeye gidileceğini, Keeper kullanıcılarının ChainLink platformunda düğüm operatörü olarak faaliyet gösterebileceklerini açıkladı. Cronje’ye göre Keep3r bu güncellemeyle “daha güvenli” hale gelecek.

ChainLink ekibi bunun yanı sıra 21 Ocak’ta COTI ile anlaşmaya varıp, 22 Ocak’ta ChainLink’i SKALE Network’e entegre eden Vulcan Link adlı bir operatöre hibe verdi. Bu ve bunun gibi gelişmeler, LINK’in kripto para dünyasındaki konumunu güçlendirdi.

ChainLink camiası ve ağı gitgide büyüyor

Aktif ChainLink adreslerinin sayısı tüm bu gelişmeler neticesinde artış gösteriyor. Santiment tarafından derlenen veriler yalnızca 22 Ocak’ta, yalnızca 24 saat içerisinde 5 bin 301 adet yeni adresin açıldığını gösteriyor. Bu sayı haftanın başında neredeyse 10 bine kadar çıktı. Kıyaslama olması amacıyla bundan üç ay önce bir günde açılan adres sayısının 2 bin düzeyinde olduğu söylenebilir.

santiment-chainlink-link-kripto-para-usd-dolar-fiyat

Avalanche (AVAX) CEO’su Emin Gün Sirer’e göre ChainLink, 2017’ye kadar ‘merkezi’ olan oracle teknolojisini merkeziyetsiz hale getirmeyi başardı. ChainLink projesinin yaşadığı büyümeyi, bu atılıma ve sahip olduğu güçlü vizyona borçlu olduğu düşünülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!