Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Bitcoin Madenciliğini Yasaklaması Sektör İçin Ne İfade Ediyor?

Çin‘in üst düzey ekonomik planlama departmanlarından birisi, geçtiğimiz günlerde geleceğe yönelik endüstriyel alt yapı planlarını açıkladı ve hangi iş alanlarını yasaklayacağını veya hangilerine destek vereceğini oylamaya açtı. Yasaklanması istenilen alanların en üstünde ise Bitcoin madenciliği yer alıyor ve bu durum şimdiden kripto para piyasasında ufak çaplı bir sarsıntı yarattı.

Ulusal Gelişim ve Reform Komisyonu (NDRC), en son yayınladığı taslak listesinde her ne kadar Bitcoin madenciliğinin ”ölüm fermanını” imzalamış gibi gözükse de, aslında bu halk oylamasına sunulan bir bildiri niteliğinde ve 7 Mayıs tarihine kadar oylama devam edecek.

Yasaklanması gereken endüstriler listesinde Bitcoin madenciliğinin üstüne 450’ye yakın başka alan daha bulunmakta ve bunların en ortak yönü kirlilik ve kaynakların israfı gibi duruyor. Bunun yanı sıra 2011 yılında ilk hali yayınlanan listenin içerisinde o tarihten bu yana hala aktif olarak işlem yapan belirli endüstri dalları mevcut ki bu bile Bitcoin madenciliğinin ülkede uzun bir süre daha kalacağını göstermekte.

Çinli Bitcoin Madencileri ve Göç İhtimali

Bunun yanı sıra Dovey Wan’ın yaptığı açıklamaya göre söz konusu listedeki öneriler yerel hükümetler tarafından çok nadiren uygulanmakta ki bu bile Bitcoin için henüz endişelenecek bir şey olmadığını kanıtlamakta. Yine de en kötüyü düşünecek olursa, Çin hükümeti gerçekten de ICO’ları yasakladığı gibi Bitcoin madenciliğini de tamamen yasaklarsa, aynı başka ülkelerde olduğu gibi kripto para madencileri dost canlısı hükümetlerin bulunduğu bölgelere göç edebilirler.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment