Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin, Blockchain Teknolojisini Tarımsal Finansman Sektöründe Uygulamayı Planlıyor

Çin hükümeti uzun bir süredir kripto paralara karşı düşman olarak bilinse ve ülkede kripto para yasağı bulunsa da, blockchain teknolojisinde birçok ülkeyi geride bırakacak cinsten gelişmelere imza atmayı ihmal etmiyor.

Çin hükümeti 11 Şubat tarihinde yaptığı resmi bir açıklama ile, kırsal alandaki finansal hizmetlerin yeniden canlandırılması için yeni bir çerçeve yayınladı ve yeni çerçeve ülkenin kırsal kesimi yeniden ayağa kaldırabilmek için verimliliği arttırmayı hedeflediği genel programın bir parçası konumunda.

Rehber niteliğindeki çerçeve, kırsal alandaki finans sektörü için blockchain gibi yeni teknolojilerin kullanımını teşvik etmekte. İlgili raporda blockchain gibi teknolojilerin, ”doğrulama, gözetleme, erken uyarı ve tarımsal kredi risklerinin seviyelerinin tespiti için” kullanılabileceği vurgulanıyor. Söz konusu kılavuz Çin Merkez Bankası, Bankacılık Regülasyon Komisyonu, Çin Menkul Kıymetler Komisyonu, Maliye Bakanlığı ve Çin Tarım Bakanlığı tarafından ortaklaşa geliştirildi.

Zirai finansman sektöründe blockchain teknolojisinin uygulanması, tarımsal verilerin paylaşımını ve toplanmasını ciddi bir şekilde arttırabilir. Blockchain tabanlı müşteri  görüntüleme sisteminin tarımsal şirketlerin kredi risk modelini arttırması ve kredi verenlere karşı oluşan riskleri azaltıp, tarımla uğraşan kişilere verilecek kredileri arttırması beklenmekte.

Yapılan duyuruda yeni teknolojilerin, finansal kurumların küçük çaplı işletmeler veya çiftçiler için farklı ödeme modellerine sahip krediler tahsis edebilmesinin de önünü açabileceği vurgulanmakta. Çin 2107 yılında blockchain uygulamaları konusunda dünyadaki diğer bütün ülkelerden daha fazla patent başvurusunda bulunmuştu ve o tarihte WIPO’ya tescilli olan patentlerin 406’sının 225 tanesi Çin’e, 91 tanesi ABD’ye aitti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment