Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Devlet Denetleme Kurulu, Veri Depolamak İçin Blockchain Tabanlı Çözümler Arıyor

Çin Devlet Denetleme Kurulu, veri depolanmasında yeni bir soluk getirecek Blockchain tabanlı çözümler arıyor.

Kurumun internet sitesinde Salı günü yayınlanan metinde, Denetleme Kurulu’nun hali hazırdaki yoğun veri depolama yükünü hafifletmek için Blockchain tabanlı çözümler aradığı belirtilirken, şu anda tüm verilerden sorumlu olan kurulun; tüm bu verilerin Blockchain tabanlı merkezi olmayan bir defterde çok daha efektif bir şekilde depolanacağı fikrinde birleştiği kaydedildi.

Çin hükümetinin bünyesinde yer alan 29 kurumdan biri olan Denetleme kurulu, hükümet ile alakalı tüm finansal işlemlerin dökümanlarına A’dan Z’ye ulaşma ve bunları titizlikle inceleme hakkına sahipken, aynı zamanda ülkenin dört bir  yanındaki denetleme bürolarında da kendi personelini atayarak; tüm ülke çapında bu işi yapma yetkisini elinde bulunduruyor.

Kurumun ülkenin dört bir yanında yer alan her bir ofisinde Blockchain tabanlı ve merkezi olmayan bir sistemin kurulması gerektiğini savunan kurum, Blockchain sistemi sayesinde hükümetin iş yükünün çok fazla oranda azalacağını belirtti. Ayrıca metinde,böylesi bir sistemle hükümetin hemen her işlemi, her seviyede takip edebileceği ifade edildi.

Devlet Denetleme Kurulu’nun yazdığı böylesi bir metnin Çin hükümetinin Blockchain’e bakışının bir yansıması olduğu görüşünü savunan bazı otoriteler de mevcut. Ancak metinde bahsi geçen sistem ile ilgili Çin Hükümetinin çalışma yapıp yapmayacağı ya da ne zaman yapacağı ise henüz gizemini koruyor.

Kurulun ülkede açtığı ofislerin veriyi depolama yetisinin olmaması veya az olması sebebiyle tüm yükün ana merkeze kaldığını ve bunun da ciddi bir yük getirdiğini belirten Denetleme kurulu yetkilileri, merkezi olmayan bir sistemle verinin her bir baytının her bir kurum tarafından depolanabilmesinin mümkün olacağını savunuyor.

Yazı, şu ifadeler ile sonlanıyor:

”Tüm yerel merkezler veri depolama kabiliyetine sahip değil. Bu yüzden Devlet Denetleme Kurulu olarak sürekli bir şekilde depolama hacmimizi arttırmak zorunda kalıyoruz ve böyle giderse sonsuza dek de arttıracağız. Bu döngünün kırılması için böylesi bir sistem çok faydalı olacaktır. Blockchain teknolojisinin bize sunduğu bu imkan, böylesi bir sorunun çözümünde bize umut ışığı oldu.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment