Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Dijital Paralar İçin Atağa Geçti: Kamuda Yeni Devir Başlıyor!

Dijital Merkez Bankası Parası (CBDC) projelerine hız kesmeden devam eden Çin, bir eyaletindeki kamu personellerine maaş ödemelerini dijital yuan (e-CNY) ile yapacağını açıkladı.

Yerel bir ajansın 22 Nisan tarihinde yayınladığı habere göre Changshu şehrinin yerel Mali Denetleme ve İdare Bürosu ile Maliye Bürosu, önümüzdeki mayıs ayından itibaren şehirdeki tüm devlet memurlarının ve kamu görevlilerinin maaş ödemelerini e-CNY olarak alacaklarını bildirdi.

Changshu şehrinde ikamet eden bir sağlık personelinin haberi doğruladığı ve ödemelerini gelecek ay e-CNY olarak almaya hazırlandıkları aktarıldı. Çalışanların istedikleri takdirde platformlar aracılığıyla maaş ödemelerini otomatik terminaller aracılığıyla muhasebe birimleri ile temasa geçmeden alabilecekleri de yerel kaynaklar tarafından yapılan açıklamalar arasında yer aldı.

Kaynaklar, şehrin mevcut durumda otobüs seyahatleri, tıbbı ödemeler, süpermarket harcamaları ve çeşitli fatura hizmetleri gibi birçok ödeme senaryosunda e-CNY kullanılabildiğini ayrıca e-CNY aracılığı ile yapılan ödemelerde çeşitli sübvansiyonlar bulunduğunu dile getirdi.

Changshu, CBDC için bu yılın ilk çeyreğinde pilot program başlattı ve 2025’e kadar verimli bir CBDC sistemi kurmayı hedefliyor.

Öte yandan Çin, birçok şehrinde Ay Yeni Yılı içerisinde CBDC benimsenmesini artırmak için 26,5 milyon dolar değerinde 180 milyon dijital yuan dağıtmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!