Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Emniyet Güçleri Bir Başka Dolandırıcılık Çetesini Çökertti

18 Nisan’da yerel bir haber kaynağında yer alan habere göre, Çin emniyet güçleri Çin’in Kuzeybatısında bulunan Xi’an şehrinde düzenledikleri bir baskında bir baş şüpheli ve üç suç ortağı dört kişiyi kripto para birimi saadet zinciri dolandırıcılığı yaptıkları sebebiyle göz altına aldı. Suçlamalarda 13,000‘den fazla yatırımcıdan 86 milyon ¥ (yani yaklaşık 13 milyon $) çaldıkları belirtilmekte.

Zheng soyadlı baş zanlı bu dolandırıcılık tezgahını kurmaya geçtiğimiz yıl Ekim ayında başlamış olduğu belirtilmekte. Dolandırıcılık için kullanmış olduğu altkoin Da Tang Coin (DTC) ise Hong-Kong’a kayıtlı bir şirket olan DTC Holding’e bağlı olduğu gözükmekte.

Şirkete yönelik yapılan suç duyurusunda yapmış olduğu dolandırıcılık ki yapılan açıklamalara baktığımızda daha çok bir saadet zincirini andırmakta, Phnom Penh, Xi’an, Ningbo ve diğer şehirlerde gerçekleşmiş bulunmakta. Yatırımcılara günde yaklaşık 13,000 $ getiri sağlayacağını söyleyerek tek yapmaları gerekenin ilk başta 480,000$ yatırmak olduğunu iddia ederek dolandıran Zheng, DTC coin‘i token başı 0,50$‘dan satmaktaydı. Yerel haber ajansının yapmış olduğu habere göre bu saadet zinciri özellikle 15-28 Mart 2018 tarihleri arasında kısa bir sürede yoğun bir talep görmüştü.

Polis ayrıca şirketin “Yabancı gibi görünen” bir adamı işe alarak kendilerini uluslararası olarak desteklenen bir Blockchain girişim projesiymiş gibi göstermeyi amaçlamakta olduklarını belirtti. Yerel haber ajansının bildirdiğine göre DTC’nin gelecekte kripto para borsasına gireceği vaadi ile kandırılan yatırımcılar aynı zamanda bu koinin yakın zamanda eğitimde ve perakende dükkanlarda kullanılması gibi gerçek hayat uygulamalarının da yakında hayata geçeceğini beklemekteydi.

Geçtiğimiz yıl çok katlı pazarlama dolandırıcılığı (MLM) ile 47,000’i aşkın insanın kripto para birimleri kandırılarak çalınmıştı. Bu olayın ardından ise Ağustos 2017‘de 37 kişi tutuklanmıştı. Bu yılın başında, Ocak ayında ise Çin hükumetinin halk güvenliğinden sorumlu bakanlığı bir bildiri yayımlayarak hedeflerinin siber alanın kripto para birimlerine bağlı MLM dolandırıcılıklarından arındırılarak temizlenmesi olduğunu belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment