Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uzmana Göre Kripto Para Ticareti Wall Street Kontrolüne Girebilir

Geçtiğimiz yılın sonlarında ana akım diyebileceğimiz sermaye piyasalarında Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinin ticareti başlamıştı. CBOE ve CME Aralık 2017’de Bitcoin üzerinden vadeli işlem ticareti yapma imkanı sunmaya başlamış ve Wall Street’teki yatırımcıların ilgisini çekmeyi başarmıştı. O dönemde pek çok kişi Wall Street’in artık kripto para piyasasına tam anlamıyla giriş yapmaya başlayacağını söylüyordu ve bu söylemler yavaş yavaş gerçekleşiyor olabilir. Özellikle de birkaç büyük yatırım bankası yakın zamanlarda kripto para ticaret masası açacağını duyurmuşken.

İngiltere’nin en büyük bankalarından olan Barclays yakın zamanda yaptığı açıklamada müşterilerden gelen talep doğrultusunda bir kripto para ticaret masası açmayı düşündüğünü duyurmuştu. Barclays tarafından atılan bu adım Goldman Sachs‘in attığı adımı anımsatıyor. Bazı büyük bankalar ve şirketler piyasaya yönelik hamlelerde bulunsalar da finans sektörünün çoğunluğu kripto para sektörüne karşı hala -görünürde- nötr bir tavır sergiliyor.

Bankalar müşterilerin ihtiyaçlarını ve dileklerini karşılamak için ticaret masaları oluştururlar ve Barclays gibi büyük bir banka dahi yalnızca kripto paralara özel bir masa oluşturma fikrine ılımlı yaklaşıyor. Bankaların bu gibi şeyler yapmaya çalışmaları son derece normal karşılanıyor çünkü kimilerine göre müşterilerin isteklerini karşılayamayan, müşterilere istedikleri ticareti sunmayan bankalar ‘finans sisteminden’ ayrı düşmeye mahkumlar.

Bankalar müşterilerin ticaretini yapmak istedikleri şeyi alıp bunu finansal bir araca dönüştürüyorlar ve bu finansal araç için çeşitli hizmetler sunmaya başlıyorlar: borç verme, aracılık etme (alıcıları ve satıcıları birleştirme), piyasa yapıcılık (bankanın kendi hesabı için doğrudan müşterilerden/müşterilere alım/satım yapmak), velayet (güvenlik için tutmak), türevler gibi.

Goldman Sachs’in eski çalışanlarından olan ve şu anda Bloomberg için köşe yazısı yazan Matt Levine’e göre eğer yeteri kadar insan bir şeyin artık ‘finansal bir şey’ olması gerektiğini düşünüyorsa bankaların insanlardan gelen bu talebe kulak asmaları gerekiyor.

Kripto paraya sahip olmadan kripto para fiyatları üzerinden ticaret yapabilme imkanı sunan Bitcoin vadeli işlem sözleşmeleri sayesinde para yöneten kişiler kripto para piyasasına çok daha kolay bir şekilde giriş yapabilir oldular. Levine’e göre bankalar, insanlardan yeteri kadar talep gelmesi durumunda kripto paraları kendilerine uyacak şekilde değiştirmeye çalışabilirler:

“Kripto paranın en nihayetinde mevcut finans sisteminin yerini alacağına ve yeni, daha demokratik bir para biçimi getireceğine inanan gerçek kripto para destekçileri, kripto para ticareti Barclays ve Goldman Sachs gibileri tarafından kontrol edilmeye başlarsa baya hayal kırıklığına uğrayabilirler.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment