Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Çin Hükümeti Bitcoin Hakkında Hiçbir Şey Bilmiyor”

Çin’deki yatırımcılar geçtiğimiz ay boyunca hükümet tarafından alınan yasak kararını eleştirdi.

Neler Yaşandı?

Çin hükümeti eylül ayında kripto para ticaret platformlarına ulusal boyutta yasak getirdi. Küresel kripto para borsalarından birkaçı olan OKCoin, Huobi ve BTCC’ye erişimi kapattı.

Çin hükümeti bu yasağın arkasındaki sebebi tam olarak açıklamadı. Fakat PBoC’den bazı araştırmacılar, yetkililerin kripto paraların devlet para sistemine zarar verebileceğini düşündüklerinden böyle bir adım atmış olabileceklerini dile getirdi.

Denetim Stratejisi?

Araştırmacı Huang Zhen açıklamasında:

“Kripto paralar ve diğer dijital para birimlerinin, egemen devletlerin piyasaya para sürme hakkına meydan okuması bu para birimlerinin millileştirilmesini gerekli kılıyor. Çin hükümetinin dijital paralarla ilgili net bir duruşu var ve çalışmalarını etkin bir şekilde sürdüyor. Merkez bankası bir araştırma grubu oluşturarak egemen dijital birimlerinin nasıl sayısallaştırılacağını keşfediyor. Çin Merkez Bankası’nın himayesinde piyasa denetimi yapıldıktan sonra en kısa sürede kendi milli dijital para birimimizi piyasaya sürmeyi planlıyoruz. Bu durum, Çin’in küresel finans gelişiminde liderliğini korumasına yardımcı olacak.” dedi

Eğer Çin hükümeti devlet kontrollü bir dijital para birimi stratejisi planlıyor ve Bitcoin’i finansal sisteme bir tehdit olarak görüyorsa, bu tür kısıtlamaların arkasında yatan sebep oldukça açıktır.

Ya da Hiçbir Strateji Yok Mu?

Çin hükümeti son zamanlarda kripto para borsaları için bir lisans programı yayınlamayı düşünüyor ve bu fikre olumlu yaklaşıyordu. Lisans sayesinde yer altı ekonomisi ve kara borsalara para akışı engellenebilecek.

Çin hükümetinin konu ile ilgili net bir tavır sergilememesi yatırımcılar arasında hayretle karşılandı.

Önemli bir Bitcoin yatırımcısı Zhang Yanhua:

“Yetkililer Bitcoin ile ilgili hiçbir şeyi anlamıyor!” dedi

Çin hükümetinden artık bir şey beklemediğini dile getiren bir diğer önemli yatırımcı Sun Minjie:

“Hükümetten hiçbir şey beklemiyorum. Ama Bitcoin’in kaderi Çin yetkililerine bağlı değildir.” dedi

New York Üniversitesi’nde Finans Profesörü olan David Yermack, genel olarak yatırımcılarla aynı görüşü paylaşıyor ve Çin hükümetinin belli bir raddeye kadar Bitcoin’i tehdit olarak algıladığını savunuyor. Fakat Bitcoin’e karşı bu tür korkular uzun süreli büyüme boyutunda olumlu bir gösterge olarak düşünülmelidir. Yermack:

“Hükümet Bitcoin’i yasaklamadı. Spekülatif amaçlar için ticaretini engelledi. Çin finans sisteminde sorunlara yol açabileceği düşüncesiyle Bitcoin rekabetçi bir tehdit olarak görülüyor.” dedi

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment