Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Hükümeti Kimlik Doğrulama İçin Blockchain Platformunun Lansmanını Yaptı

Çin hükümeti önderliğindeki bir araştırma kuruluşu, kimlik ve tedarik zinciri takibi için bir BaaS (hizmet olarak blockchain) platformunu görücüye çıkardı.

Blockhain Açık Kayıt Platformu (BROP) adı verilen sistem Çin Banknot Blockchain Teknoloji Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirildi. Platformun lansmanı ise geçtiğimiz Pazartesi günü Çin’in Hangzhou kentinde gerçekleşen bir finansal teknolojiler zirvesinde yapıldı.

Kendi BaaS platformlarını zaten geliştirmiş olan Çin’in internet devleri Tencent, Baidu ve JD.com için bu proje dikkate değer görünüyor.

Araştırma enstitüsünün web sitesinde dayanan bilgilere göre, enstitü devlete bağlı olarak Çin Banknot Baskı ve Darphane Kurumu’nun  bir yan kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor, aynı zamanda da Çin merkez bankası People’s Bank of China’nın (PBoC) da yönetimi altında.

Yeni BaaS platformu temel düzeyde iki farklı amaca hizmet edecek: istatistiksel veriyi muhafaza etme ve veri üzerindeki değişiklikleri kayıt altına alma.

Resmi raporlara göre, uygulamanın kullanım şekillerinden biri, devlet kurumlarının kamu hizmetlerine yönelik kullanıcıların bilgilerini bir blockchain üzerinden bir kimlik doğrulama akım hattı ile paylaşması. Diğer bir kullanım şekli ise besin tedarik zinciri ve adli tıp alanlarında dolandırıcılığı önlemek amacıyla doğrulanmış verinin depolanması olacak.

Çin hükümeti, küresel rekabet avantajını arttırmak üzere ülkedeki teknolojik gelişmelerin daha hızlı gerçekleşmesi için düğmeye basmıştı. Söz konusu yeni platform da bu hedefe yönelik bir çalışma olarak görülüyor. Ayrıca platformun lansmanından sonra, Mart ayının başlarında gerçekleşen ülkenin senelik en büyük siyasi etkinliğinde de politika danışanları tarafından blockchainden övgü ile bahsedildi.

Geçtiğimiz haftalarda, Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, 2018 ajandasında dağıtık defter ve akıllı sözleşmeler gibi blockchain teknolojisine getirilecek bazı standartların olduğunu açıklamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment