Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Kripto Para Piyasasını Nasıl Etkiliyor

Kripto para piyasasıyla ilgili haberleri takip ederken illa Çin ile bağlantılı bir habere denk geliyorsunuzdur. Özellikle Çinli madenciler epey meşhur durumda. Peki kripto para haberlerinde bu kadar önemli yer tutan Çin piyasayı nasıl etkiliyor?

Çin’in Ekonomik Durumu

Öncelikle Çin’de yaşayan kişilerin her gün yaşadığı ekonomik sıkıntılardan başlayalım. Eğer Çin’de yaşıyor ve çalışıyorsanız büyük ihtimalle yerel para birimi olan Çin Yuan‘ı ile ödeme alıyorsunuzdur.

Çin hükümeti, devletin parası üzerinde oldukça katı bir kontrole sahip durumda. Mesela Çin’deki tüm bankalar devletindir ve Çin vatandaşları ülkeden senede en fazla 50,000 $ çıkarabilir. Bu duruma ekonomide “sermaye kaçışı” adı verilir. İşte bu noktada Çin hükümeti ciddi sınırlamalar getiriyor.

Dünyanın hızla büyüyen ekonomilerden biri olan Çin’de özellikle bu dönemde çok fazla kişi milyoner oluyor. Bu kadar fazla milyoneri olan bir ülkede parayla ilgili bu kadar çok kısıtlama olunca da binlerce insan finansal varlıklarını daha da arttırmanın ve güvenli bir şekilde elde tutmanın yollarını arıyor.

Çinli Yatırımcılar Alternatif Seçenekler Arıyor

Çin piyasası diğer Batı devletlerindeki gibi olsaydı, varlıklarını katlamak isteyen yatırımcılar hisselere, borsalara girişebilirdi. Ama Çin’deki hisse piyasası pek güvenilir değil ve pek çok kişi borsaların patlamaya hazır bir “balon” olduğunu düşünüyor.

Hal böyle olunca yatırımların bulduğu ilk çare yurt dışından mülk almak oldu. Bu durumla ilgili olarak The Guardian bir haber yapmıştı. Kanada’nın Vancouver şehrinde yurt dışından gelen yatırımcılar yüzünden emlak fiyatları birden ciddi oranlarda artış göstermişti. Bu yatırımcıların çoğu Çin vatandaşıydı ve bu mülkleri tamamen yatırım amaçlı alıyorlardı.

Çinli yatırımcılar sadece yurt dışından mülk edinmedi tabii, aynı şekilde Çin’den de epey mülk edindiler ve bu durum Çin emlak piyasasının da allak bullak olmasına neden oldu.

Çinli Yatırımcılar İçin Kripto Market Piyasaları

Peki tüm bu yazdıklarımızın kripto parayla ne ilgisi var?

Özellikle Bitcoin ve Litecoin gibi kripto paraları elde etmek zengin ve açık fikirli Çinli yatırımcıların hayalini kurduğu her şeydi diyebiliriz. Çünkü bildiğiniz gibi devletler kripto paralara müdahale edemiyorlar. 

Kripto para aracılığıyla Çinli yatırımcılar Yuan’ın çok sık değişen fiyatından kendilerini korumak için sermaye kaçışına karşı koyulan yasalardan kaçabiliyorlar. Tabii bir araç olmanın ötesinde kripto paralar sayesinde hem yatırım yapmış oluyorlar hem de güzel miktarlar kazanabiliyorlar. Ama en önemlisi, belirttiğimiz gibi, Çin hükümetinin kripto paralara kolunun uzanmaması.

Çinli Yatırımcıların Etkisi

Geçtiğimiz zamanlarda çıkan haberlere göre Litecoin’in fiyatındaki artış Çinli yatırımcılar sayesinde gerçekleşti. Bunun yanında Ant Miner ASIClerinin ve AntPool‘ün ürünü olan Bitmain‘in de Bitcoin ve Litecoin fiyatlarında ciddi etkisi olduğu düşünülüyor.

Ben Çinli miyim arkadaşım, bana ne Çinli yatırımcılardan?

Değiliz ama Çinli arkadaşlarımız sağ olsunlar bize epey yardım ediyorlar. Çünkü Çin’den gelen yatırımlar ve her geçen gün kripto para piyasasına ilgi duymaya başlayan Çinli yatırımcılar sayesinde piyasa büyümeye devam ediyor ve edecek. Kripto paraya yatırım yapmak henüz Çin’de çok popüler bir fikir değil. Yatırımcılar hala daha çoğunlukla emlak işini tercih ediyor. Ama buna rağmen yukarıda bahsettiğimiz gibi piyasa fiyatlarını etkileyebilecek kapasitedeler.

İlerleyen zamanlarda kripto para piyasası adını iyice duyurduğunda Çin’den çok daha fazla yatırım geliyor olacaktır. Bu da piyasanın çok daha fazla büyümesi demek.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment