Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Kripto Para Üretimini Kısıtlamak İstiyor

Çin Merkez Bankası bugün yayınladığı bir yasa tasarısı ile ülkedeki kripto para üretimine belli başlı kısıtlamalar getirmek istediğini duyurdu. Yasa tasarısında şahısların kendi kripto paralarını, dijital tokenlarını üretmesinin engellenmesi önerildi.

Çin Merkez Bankası’nın sitesinde yayınlanan yasa tasarısında bireylerin kendi başlarına kripto para, kupon, token üretmelerinin kısıtlanması önerildi. Buna sebep olarak ise bu gibi dijital varlıkların mevcut finans sistemi için riskli olması gösterildi.

Dijital yuan için tehdit oluşturuyor

Çin Merkez Bankası tarafından yayınlanan yasa tasarısına göre ülkedeki şahıslar, dijital yuanın yerini alabilecek bir kripto para, dijital token veya kupon üretememeliler. Renminbinin tamamen Çin Merkez Bankası tarafından kontrol edildiğinin vurgulandığı tasarıya göre sirkülasyona girecek olan dijital yuanların yerini alacak bir dijital token üretmek mümkün olmayacak. Tasarıda ayrıca renminbinin hem fiziki hem dijital versiyonlarının olduğu belirtildi.

cin-kripto-para-kisitlama
Çin Merkez Bankası’nın yayınladığı tasarıda dijital tokenlar ile ilgili olan madde, Kaynak

Çinli gazeteci Colin Wu, bu tasarıyla ilgili bir tweet paylaşarak “kripto para teriminin Çin yasalarında ilk kez kullanıldığını görüyor olabiliriz” yorumu yaptı.

Şu anda yalnızca fikir alma aşamasında

Çin Merkez Bankası bu tasarıyı halkın konuya ilişkin görüşlerini almak için yayınladı. Merkez Bankası’nın sitesinde yer alan bilgilere göre bu tasarıyı okuyan vatandaşlar, ilgili yasa tasarısı hakkındaki fikirlerini bankaya e-posta yoluyla iletebilecekler.

Bu tasarı henüz yürürlüğe girmemiş olsa da insanlar bunun ülkedeki dijital token kullanımını nasıl etkileyeceğini şimdiden merak etmeye başladılar. Bazı sosyal medya kullanıcıları bunun Çin’deki madencileri bile dolaylı şekilde etkileyebileceğini düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!