Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Online Platformlarından Binance, Huobi ve OKEX’e Sansür

Çin’de Baidu gibi arama motorları ve Weibo gibi sosyal medya platformları; Asya’daki kripto para pazarının dev isimleri Binance, Huobi ve OKEx için yapılan aramalara sansür uygulamaya başladı. Çin’de artırılan baskının, yaklaşmakta olan 100. yıl etkinlikleri ile bağlantılı olabileceği tahmin ediliyor.

Google’a ve Twitter’a benzer platformlar olan Baidu ve Weibo, bu üç kripto para borsası için yapılan aramalara koordine bir şekilde sansür uygulamaya başladı. Baidu ile Weibo kullanıcıları tarafından aktarılanlara göre ‘Binance’, ‘Huobi’ veya ‘OKEx’ isimleri için yapılan aramalardan, herhangi bir sonuç alınamıyor. ‘Bitcoin‘ gibi terimler için ise sansür söz konusu değil.

Sino Global Capital CEO’su Matthew Graham, Baidu’da bu borsalar için telefonunu kullanarak arama yaptığında herhangi bir kısıtlama ile karşılaşmadığını, sonuçlara normal şekilde ulaşabildiğini söyledi. Daha farklı kullanıcılar da bu aramalara hala erişebildiğini söylese de bunun bölgesel sebeplere, VPN kullanımına veya kullanılan servis sağlayıcısına bağlı olduğu; söz konusu kısıtlamanın bu kullanıcılar için henüz başlamamış olabileceği düşünülüyor.

Çin’de 100. yıl kutlamaları yaklaşıyor

Bugün Çin’den gelen tek haber bu değil. Sabah saatlerinden biri Xinjiang’a bağlı Changji özel vilayetinde kripto para madencilerine dur emri verildiği, ondan önce Çin Ödeme ve Takas Birliğinin yasa dışı amaçlı (kumar gibi) dijital para kullanımına ilişkin bir uyarı metni yayımladığı öğrenildi.

Yakın zamanda 20’den fazla kripto para fenomeninin hesabına bloke koyan Weibo’nun ve Baidu, Zhihu gibi diğer online platformların, Çinli yatırımcıların en çok kullandığı borsalardan olan Binance, Huobi ve OKEx’e karşı neden böyle bir sansür uyguladığı bilinmiyor.

Geride bıraktığımız birkaç hafta boyunca alınan tüm bu önlemler, 1 Temmuz’dan bağımsız şekilde düşünülemeyecek olabilir. İlk kongresini Şangay’da, 1921 yılında düzenleyen Çin Komünist Partisi, birkaç hafta içerisinde kuruluşunun 100. yılını kutlayacak.

Matthew Graham Çin Komünist Partisinin, yaklaşmakta olan 100. yıl kutlamaları için “her şeyi sıkı şekilde denetlemeye” başladığı görüşünde. Parti’nin, bu dönemde hiçbir “aksaklık istemediği” belirtiliyor. Gelişmeleri aktaran Molly Mo da bu denetimlerin, söz konusu kutlamalar ile ilgili olduğunu düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!