Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Xinjiang Bölgesindeki Bazı Bitcoin Madencilerine “Dur” Emri

Çin’in Xinjiang özerk bölgesine bağlı Changji özerk vilayetindeki yerel yönetim, Bitcoin madencilerinin yoğun olarak toplandığı Zhundong Ekonomik ve Teknolojik Kalkınma Bölgesine gönderdikleri bildiride, Bitcoin madencilerinin faaliyetlerini bir an önce durdurması yönünde talimat verdiler.

Xinjiang bölgesinin en büyük ekonomik ve teknolojik kalkınma bölgelerinden biri olan Zhundong, 15.500 kilometre karelik bir alanda çeşitli kömür santrallerine ve fabrikalara ev sahipliği yapıyor. Yüksek düzeyde fosil yakıt kapasitesi bulunan bölge, Bitcoin madencileri tarafından da tercih ediliyor.

Madencilere saat 14:00 itibarıyla dur emri verildi

Changji özel vilayetine bağlı Reform ve Kalkınma Komisyonu, madencilik ile ilgili talimatını çarşamba günü Zhundong’daki devlet yetkililerine gönderdiği bildiri ile iletti. Blockbeats’in haberine göre bölgedeki Bitcoin ve kripto para madencilerinin 9 Haziran 14:00 itibarıyla tüm faaliyetlerini durdurması emredildi.

Kripto para madenciliğinin durdurulmasına yönelik kararın, Ulusal Reform ve Kalkınma Komisyonu tarafından onaylanmış bir regülasyon doğrultusunda alındığı belirtildi. Söz konusu regülasyon 1 Ocak 2017’de; enerji israfını ortadan kaldırmak ve enerji verimliliğini artırmak için yürürlüğe girdi.

Hash oranında aşağı yönde bir hareketlilik görülebilir

Xinjiang; yüksek düzeyde fosil yakıt tüketimi nedeniyle Sichuan’dan ziyade İç Moğolistan’ı anımsatıyor. Primitive Crypto’nun kurucu ortağı Dovey Wan, bu sebeple Xinjiang’dan gelen haberin “zaten beklendiğini” belirtiyor. İç Moğolistan, yerel düzeyde faaliyet gösteren tüm kripto para madencilerini martın başından beri bölgeden uzaklaştırmaya çalışıyor.

The Block’un haberine göre Xinjiang’daki madencilik operasyonları, İç Moğolistan’dakine kıyasla çok daha büyük bir ölçekte yürütülüyor ve bu nedenle Bitcoin ağındaki hash oranı üstünde, İç Moğolistan’a kıyasla “daha ciddi etkiler” doğurabilir.

Çinli gazeteci Colin Wu, Xinjiang’da gönderilen bildiride madencilik faaliyetleri için kullanılan ifadenin “askıya almak” olduğunu, bu nedenle İç Moğolistan’daki kadar ağır bir politika izlenmeyebileceğini söyledi.

Devlet Konseyinin, kripto para madenciliğine karşı “sıkı önlemler” alınacağını açıklamasının ardından konuyla ilgili somut bir adım atmayan tek büyük bölge, Sichuan kaldı. Diğer iki bölgeden farklı olarak hidroelektrik kaynaklarına sahip olan Sichuan, bu ayın başında madenciliğin geleceğine ilişkin bir seminere ev sahipliği yaptı.

Çin’de Bitcoin madencilerince kullanan ve miner olarak bilinen cihazı üreten Canaan gibi şirketler, merkezi hükümet kaynaklı bu baskı sonucunda yurt dışı pazarına ağırlık vermeye başladılar. Canaan, salı günü yurt dışındaki ilk servisini Kazakistan’da açtığını açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!