Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin, PlusToken Dolandırıcılığından 4.2 Milyar Dolarlık Kripto Para Ele Geçirdi

Çin polisi, PlusToken dolandırıcılık çetesinden ele geçirdikleri kripto para birimlerinin detaylarını ilk kez açıkladı. Polis tarafından el koyulan kripto paraların toplam değeri 4.2 milyar doları bulurken, hükümetin yüklü miktardaki dijital varlıklar ile ne yapacağı merak edilmeye başlandı.

Yeni ortaya çıkan bir mahkeme kararının detaylarına göre, Çin polisi PlusToken ile ilgili dolandırıcılık baskını sırasında 4.2 milyar doları aşacak değerde kripto para ele geçirildi. Jangsu Yancheng Halk Mahkemesi tarafından dün kamuoyu ile paylaşılan kararda, PlusToken davası ile ilgili olarak el konulan kripto paraların detayları da yer aldı.

Kripto paraların geliri ulusal hazineye gidecek

PlusToken dolandırıcılığı ile bağlantılı olan 7 suçlunun hesaplarında el koyulan kripto paraların miktarı dudak uçuklattı. Çin polisi tarafından el konulan ve toplam değeri 4.2 milyar doları aşan kripto paraların listesi şu şekilde açıklandı:

  • 194 bin 755 Bitcoin (BTC)
  • 833 bin 83 Ethereum (ETH)
  • 1 milyon 400 bin Litecoin (LTC)
  • 27 milyon 600 bin EOS (EOS)
  • 74 bin 167 Dash (DASH)
  • 487 milyon Ripple (XRP)
  • 6 milyar Dogecoin (DOGE)
  • 79 bin 581 Bitcoin Cash (BCH)
  • 213 bin 724 Tether (USDT)

Kararı kamuoyu ile paylaşan Yancheng Halk Mahkemesi ele geçirilen dijital para birimlerinin yasalara uygun şekilde işleme tabii tutulacağını ve gelirin ulusal hazineye gideceğini açıkladı. Fakat mahkeme tarafından açıklanan bu karar daha fazla detay içermemekle birlikte, ele geçirilen kripto paraların tamamının mı yoksa belli bir kısmının mı işleme tabii tutulacağı netleştirilmiyor.

PlusToken dolandırıcılık davasının detayları

PlusToken dolandırıcılığının Mayıs 2018’de PlusToken’ın arkasındaki isimlerin sahte bir kripto para arbitraj trading platformunun reklamını yapmalarıyla başladığı biliniyor. Kullanıcılara cazip günlük ödemeler vadeden platform kullanıcılardan katılım için en az 500 dolar değerinde kripto para yatırmalarını istiyordu.

Mahkeme tarafından açıklanan bilgilere göre saadet zinciri mantığı ile hareket eden PlusToken’ın, 6 Nisan 2018 – 27 Haziran 2019 tarihleri arasında yaklaşık 3 bin 300 saadet zinciri katmanı ile 2.6 milyondan fazla kullanıcıyı tuzağa düşürdüğü açıklandı.

Mahkeme, PlusToken davasında bugüne kadar 15 kişiyi suçlu buldu ve mahkum etti. Suçlular, 100 bin ila 1 milyon dolar arasında para cezası ile; 2 ila 11 yıl hapis cezasına çarptırıldılar. Mahkeme, kripto para olarak ele geçirilen kazançların yanı sıra 22 milyon doların dijital paralardan Çin Yuan’ına aktarılarak; başarılı şekilde aklandığını da açıkladı. Çin polisi ayrıca, dolandırıcıların ve ailelerinin adına lüks otomobiller, Çin’de 20’den fazla gayrimenkul ve Hong Kong’daki sigorta fonlarında 19 milyon dolar tespit etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!