Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin, Tibet’teki Fakirlikle Mücadele İçin Blockchain Kullanacak

Blockchain teknolojisinin yararları hem güçlü hem de kripto paralar için faydalı olmanın yanı sıra çok daha öte şeyler için kullanılabilme olanağına da sahip.

Blockchain’in sağladığı verimlilik, güvenlik ve değişmezlik özelliklerinin en çok işe yaradığı sektörlerden birisi şüphesiz finans sektörü. Finans endüstrisi çoğunlukla kayıt tutma üzerine dayandığı için dağınık cüzdan teknolojisi çok fazla veri takibi ile ilgili konuya çözüm olabiliyor.

Artan Fakirlik

China Money Network’e göre, Çin Merkez Bankası, blockchain kullanarak kendi özerk bölgesi Tibet içerisinde yaşanan fakirliğe çare olabileceğini düşünmekte. Tibet, Çin’in sahip olduğu %3.1 oranındaki fakirliğin dört katı fazlası olan %12.4 oranında yoksulluğa sahip.

Banka hali hazırda kullanmakta olduğu yoksulluk azaltma amacı ile kullanılan bulut bazlı sistemini blockchain teknolojisi ile değiştirmeyi planlamakta. Güvenlik doğrulaması ve buna benzer diğer özelliklerin yanı sıra blockchain sistemi, fon yönetimi ve bu fonların paylaştırılması konularında gerekli olan proje yönetimine de olanak sağlayacak.

Yeni çoklu düğüme sahip blockchain yaklaşımı bankayı Agricultural Bank of China gibi projedeki diğer hissedarlar ile bağlayacak.

Blockchain’in Yararları

Blockchain özelliklerinden övgü ile söz eden merkez bankası bu özellikler arasından en çok işlerine yarayanın işlemlerin takip edilebilme özelliği olduğunu belirtti.  Bu tarz bir şeffaflık büyük miktarda paralar söz konusuysa ve buna ek olarak karar verme sürecinde sadece bir taraf değil, başkaları da bulunuyorsa olmazsa olmaz bir özellik haline geliyor.

Eğer bu proje Tibet’te başarı gösterirse banka blockchain kullanımını, Qinghai, Yunan ve Gansu gibi Çin’in fakirlik ve yoksullukla boğuşan diğer bölgelerinde de kullanmayı düşünmekte.

Çin Blockchain Konusunda İyimser

İlk dijital para arzlarını yasaklamakla başlayıp kripto paralar ile ilgili her şeyin yasaklanmasına kadar ilerleyen Çin’deki yasaklama furyası çoğu kripto para kullanıcısının bildiği bir olay. Yakın zamanda kripto para birimlerinin sahip olduğu tehlikeleri açıklayan detaylı bir rapor bile yayınladılar. Ancak bu sert çıkış bu kripto para birimlerinin altyapısını oluşturan teknoloji için geçerli değil.

Ülke blockchain tabanlı çözümleri kullanma ve uygulama konusunda çok istekli ve hatta ülke şu an için küresel ölçekte en çok blockchain patent başvurusu yapılmış olan ülke konumunda.

Buna ek olarak hükumet ülke içerisindeki blockchain büyümesini teşvik etmek için milyarlarca dolarlık yatırım yapmaktan da kaçınmıyor. Çin aktif olarak  önümüzdeki yıla doğru kendi blockchain kural ve yasalarını uygulamaya doğru çalışmalar da yapmakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment