Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Tüm CBDC’leri Tek Platformda Toplamak İstiyor

Çin’in devlet destekli blockchain projesi, dijital merkez bankası paraları (CBDC) ile ilgili yeni bir plan açıkladı. Birbirinden farklı blockchain ağlarını tek bir çatı altında birleştiren Blockchain-based Service Network (BSN), gelecekte CBDC’leri de tek bir platformda bir araya getirmeyi hedefliyor.

Blockchain-based Service Network (BSN); China UnionPay, China Mobile, China Merchants Bank gibi şirketlerin desteği ile kurulmuş bir blockchain projesidir. BSN özel şirketlerin yanı sıra devlet desteği almaktadır. CoinDesk editörü David Pan’e göre BSN projesi, “Çin’in blockchain konusunda bir süpergüç olmak istediğinin” kanıtı niteliğinde.

CBDC’leri bir araya getirecek

TCMB, Avrupa Merkez Bankası, Fed, Rusya Merkez Bankası, Çin Merkez Bankası ve daha birçok farklı banka kendi dijital parasını geliştirmeyi hedefliyor. Çin’deki BSN ekibinin hedefi, üretileceği düşünülen bu farklı CBDC’leri tek çatıda birleştirmek.

BSN bu yıl itibarıyla uluslararası bankalarla ve teknoloji firmalarıyla iş birliği yapıp, farklı devletler tarafından üretilmiş dijital paraların aynı anda yer alabileceği evrensel bir dijital ödeme ağı geliştirmeyi deneyecek. Bu ödeme ağının bankacılıktan sigortacılığa kadar birçok farklı amaçla kullanılabileceği açıklandı.

Çin merkezli ekip bunun henüz tasarım aşamasında olduğunu, beta çalışmalarının 2021’in ikinci yarısında başlayacağını açıkladı. Ancak çalışmaların 2026 yılına kadar devam etmesi bekleniyor.

BSN projesinin misyonu nedir?

Blockchain-based Service Network Ekim 2019 tarihinde ortaya çıktı. Xinhua’nın o dönemde yaptığı haberde projenin başlıca hedefinin akıllı şehir ve dijital ekonomi konseptlerini iyileştirmek olduğu aktarıldı. Projenin özel şirketlerin yanı sıra Çin’deki Devlet İstihbarat Merkezi tarafından denetlendiği biliniyor.

BSN yalnızca blockchain’i değil 5G, yapay zeka, nesnelerin interneti gibi teknolojileri de kullanıyor. Proje ‘akıllı şehir’ çatısı altında küçük-orta ölçekli işletmelerin maliyetlerini azaltmayı; ticari blockchain kullanımını geniş ölçeklere yaymayı hedefliyor.

Çinli ekibin global ölçekte Tezos, NEO, Nervos, EOS, IRISnet ve Ethereum ağlarını BSN’e entegre ettiği biliniyor. Bu ağlarda çalışan geliştiriciler, burada yaptıkları çalışmaları BSN’e aktarıp orada dApp (merkeziyetsiz uygulama) geliştirebiliyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!