Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Yurt Dışına Kripto Para Çıkaran Bazı Siteleri Kapattı

Çin Merkez Bankası, WeChat üzerinde paylaştığı bir yazıda bazı web sitelerini yurt dışına kripto para ile yaptığı sermaye akımını engellemek adına kapattığını açıkladı. Söz konusu siteler ise çevrim içi kumar sitelerinden oluşuyor.

Çin Merkez Bankası, siteleri kapatma gerekçesi olarak bu tip sitelerin yurt dışına Çin yasalarına aykırı bir şekilde kripto para ile sermaye çıkışına müsaade etmelerini gösterdi. Aktarılanlara göre, kumar faaliyetlerinde kullanılan kripto para USDT’nin para aklama amacıyla kullanıldığı ifade edildi.

Çin’in bu hamlesi yeni değil

Çin, 2017 yılında yerel kripto borsalarının fiat para olan Çin yuanı ile işlem yapmasını yasaklamıştı. Bu nedenle birçok yatırımcı, OTC (tezgah üstü piyasalar) platformlarına yönelerek işlem yapmaya başladı. Coindesk’in aktardığına göre, Çin’deki kullanıcılar, kripto para işlemleri, Çin yuanı – USDT veya Bitcoin işlemlerinde OTC platformlarını tercih ediyor.

Yasanın ardından Çin’de bulunan OTC platformlarında çeşitli soruşturmalar ve tutuklamalar da yapıldı. Kripto para birimleri, özellikle USDT, dolandırıcıların Çin’de para aklamak için kullandığı en popüler yöntem haline geldiği belirtiliyor. Bu durumun ise Çin OTC platformlarının illegal olaylara sahne olmasına yol açtığı söyleniyor.

Kapatılan sitelerden ne kadar para toplandı?

Çin’in WeChat’te paylaştığı yazıda, yakın zamanda gerçekleşen davalara da yer veriliyor. Birinci davada Çin Merkez Bankasının polise yardım ederek USDT kullanan bir kumar sitesini çökerttiği ve 77 kişiyi tutukladığı anlatılıyor. Bir diğer davada ise bir teknoloji şirketinin kumar ve çeşitli suçlara karıştığının keşfedildiği ve 80’den fazla kişinin tutuklandığı aktarılıyor. Davalardan elde edilen toplam para miktarı ise yaklaşık 150 milyon yuan değerinde.

Son olarak yazıda, çevrim içi kumar sitelerinde işlem yapmanın ve kumarhane açmanın yasak olduğu, bu tip sitelerin tekliflerinin kesinlikle reddedilmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu tip faaliyetlerle yurt dışına para çıkarmanın ise kesinlikle yasa dışı olduğunun altı çiziliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!