Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Goldman Sachs: Yatırımcılar Enflasyon Yüzünden Bu Varlıklara Yönelecek

Goldman Sachs, doların zayıflaması ve enflasyon ile 2021 yılının emtialar için bir boğa piyasası olacağını düşünüyor. Goldman Sachs, ana metallerin ve tarım ürünlerinin kısa vadede petrolden daha fazla artmasını beklediklerini ve fiyatlar tırmanmaya başlamadan hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Goldman Sachs, olumsuz hava koşulları ve Çin’den gelen talebin artması ile arzda yaşanabilecek daralmayı gerekçe göstererek tarım ve metal gibi enerji dışı emtialarda bir yükseliş eğilimi bekliyor. Çin‘deki ekonomik canlanma hamleleri, metal talebini 2011’den bu yana en yüksek seviyeye çıkardı.

CNBC tarafından yayınlanan habere göre; emtia araştırma başkanı Jeffrey Currie önderliğindeki analistlerin araştırmaları sonucunda envanterlerin bu kadar erken döneme çekilmesini göz önünde bulundurarak emtialar için yapısal bir boğa piyasası ortaya çıkabileceğini öne sürdüler. Analistler, talepte bir düşüş yaşanmaması halinde, piyasanın bu yönde ilerleyeceğini düşünüyorlar. Petrol sondajı ve metaller için ayrılan sermayenin düşmesi ile Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) mensup olmayan ülkelerde üretimin azaldığının da altı çizildi.

Enflasyon korkuları ve doların zayıflığı emtialara yönlendiriyor

Piyasalar, teşvik paketlerinin katalizör olduğu rekor mali harcamaların ve devam eden düşük faiz oranlarının sonucu olarak enflasyonun artmasından her zamankinden fazla endişe duyuyor. Yatırım bankası Goldman Sachs da bu durumu göz önünde bulundurarak, riski dengelemek için emtialara daha fazla yatırım yapacağını dile getirdi.

Yatırımcıların enflasyon konusunda kayıtsız kaldıklarını dile getiren banka analistleri, giderek artan toplumsal ihtiyaçlar ve süregelen politik risklerin enflasyonist bir önyargı ile arttığını düşündüklerini açıkladı. Analistler yayınladıkları raporda “Buna göre, enflasyondan kaçınmak için emtialara yatırımın artmasını bekliyoruz” şeklinde açıklamalarda bulunda.

Doların zayıflaması yatırımcıyı emtialara yönlendirebileceğinin arkasındaki en önemli argüman ise, bu emtiaların dolar cinsinden alınıp satılıyor olması. Daha zayıf bir dolar demek, daha maliyetli emtialar demek. Refinitiv verilerine göre ABD dolar endeksi geçtiğimiz pazartesi itibarıyla yaklaşık %3,07 değer kaybı yaşadı. Gün geçtikçe daha fazla ekonomist, doların değer kaybının süreceğine inanıyor. Morgan Stanley Asia eski başkanı Stephen Roach yaptığı açıklamalarda doların 2021 sonuna kadar %35 eriyeceğini iddia etti.

Enflasyona karşı altın

Goldman Sachs, altının enflasyona karşı önemli bir koruma olduğunun altını çiziyor. Altın fiyatı bu yıl %26 artış gösterirken Goldman bu değerli metalin, 2021 yılında ons bazında ortalama 2 bin 300 dolara tırmanmasını bekliyor. Altın şu an ise ons bazında bin 906 dolardan işlem görüyor.

Bitcoin tam anlamı ile bir emtia sayılmasa da, bazı piyasa uzmanları tarafından özellikleri bakımından en yakın olarak bu grupta gösteriliyor. 2020 yılındaki ekonomik süreçte, Bitcoin de en az altın kadar enflasyon için önemli bir koruma olarak gösterildi. Öyle ki Nasdaq’ta listelenen milyar dolarlık şirket MicroStrategy gibi birçok kurumsal şirket, enflasyondan kaçınmanın da aralarında olduğu birçok sebepten ötürü milyonlarca dolarlık Bitcoin yatırımını tercih ettiler.

Goldman-Sachs-enflasyon

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!